FødevareWatch

Miljøorganisationer er skuffede over nye østersøkvoter

Både Greenpeace og Oceana mener, at risikoen for overfiskeri i Østersøen er blevet meget større.

Foto: Thomas Larsen/POLFOTO/arkiv

Selv om torskekvoterne i Østersøen reduceres med tyve procent næste år, er det stadig ikke nok til at holde hånden under bestanden.

Det mener miljøorganisationerne Greenpeace og Oceana oven på torsdagens EU-ministermøde, hvor kvoterne for 2016 blev forhandlet på plads.

Magnus Eckeskog, der er havansvarlig for Greenpeace i Danmark, kritiserer miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) og hendes kolleger for ikke at skære nok i kvoterne til gavn for fiskebestanden.

"Det er beskæmmende, at Eva Kjer Hansen og de øvrige fiskeriministre har valgt at gå stik imod EU’s ellers flotte ambition om at bekæmpe overfiskeriet i europæiske farvande.

I stedet for at følge op på det erklærede ønske om at genopbygge EU’s fiskebestand og sikre et langsigtet bæredygtig fiskeri, har ministrene tilsyneladende ladet sig presse af meget kortsigtede økonomiske interesser," siger han i en pressemeddelelse.

Oceana, der er en verdensomspændende havbeskyttelsesorganisation, "fordømmer" de nye kvoter.

"EU's fælles fiskeripolitik forpligter fiskeriministrene til at opnå bæredygtighed i fiskeriet senest i 2020.

Med den nuværende hastighed vil den deadline blive overskredet. Det er ikke kun endnu et løftebrud, det grænser til ulovligheder," siger organisationens europæiske direktør, Lasse Gustavsson.

Kritikken fra miljøorganisationerne gør dog tilsyneladende ikke det store indtryk på Eva Kjer Hansen.

"Det overrasker mig ikke. De er jo ikke tilfredse, før fiskeriet er ophørt. Mit udgangspunkt har været den videnskabelige rådgivning og forsøget på at opnå maksimalt bæredygtigt udbytte," siger hun til Ritzau.

Oceanas forslag til fiskekvoterne gik blandt andet ud på en reduktion af torskekvoterne på mellem 43 og 51 procent, men ministrene enedes om at sænke dem med 20 procent.

På samme måde lykkedes det ikke for Oceana at få reduceret laksekvoterne, der forbliver på samme niveau.

Ny fiskeriaftale: Flere sild men færre torsk i Østersøen

Forsker: Handel med fiskekvoter koster arbejdspladser

Greenpeace politianmelder kvotekonge efter tv-udsendelse

Mere fra FødevareWatch

Kædedirektør kan ikke afvise flere butikslukninger

Fire Daglibrugsen-butikker må dreje nøglen om som følge underskud. Det sidste dødsstød blev de stigende energiudgifter, og kædedirektør kan ikke afvise, at de med tiden også kan få konsekvenser for andre butikker.

Royal Unibrew indgår i samarbejde med Too Good To Go og Q8

Et samarbejde med madspilds-appen Too Good To Go og tankstationen Q8 skal sikre, at en række af Royal Unibrews drikkevarer ikke går til spilde. I én enkelt dag bliver det således muligt at afhente overskydende drikkevarer på en række tankstationer.

EU-indgreb vil potentielt kun udløse få milliarder til energistøtte

Fredag har EU’s medlemslande blåstemplet at kunne sende beskatningen fra bæredygtig energi tilbage til bl.a. energipressede fødevarevirksomheder. Nye beregninger peger dog på, at potentialet er yderst begrænset. Denne form for ”symbolpolitik” noget af det allerværste, der kan ske for virksomhederne, advarer Dansk Erhverv.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier