FødevareWatch

Ny fiskeriaftale: Flere sild men færre torsk i Østersøen

Kvoterne på sild og rødspætter bliver hævet, mens torsk og brisling falder i den nye fiskeriaftale for 2016. Miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen kalder aftalen "et fornuftigt kompromis".

Foto: Brian Karmark/Polfoto/Arkiv

De danske fiskere må hive flere sild og rødspætter op ad Østersøen til næste år. Til gengæld bliver kvoterne på torsk og brisling reduceret.

Det står klart efter, at miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) torsdag aften har forhandlet en ny fiskeriaftale for Østersøen på plads. Aftalen gælder fra 2016 og blevet til efter intense forhandlinger, oplyser ministeriet i en meddelelse.

Det er ikke optimalt for fiskerne, at torske- kvoten falder i Østersøen til næste år. Det er modsat positivt, at vi får flere sild og rødspætter."

Eva Kjer Hansen, miljø- og fødevareminister
Fødevareministeren betegner selv aftalen med EU-Kommissionen som "fornuftigt kompromis", der tilgodeser både erhvervet og miljøet.

"Det er ikke optimalt for fiskerne, at torskekvoten falder i Østersøen til næste år. Det er modsat positivt, at vi får flere sild og rødspætter. Det vil også være muligt for fiskerne at forskyde dele af deres kvote til næste år, hvis de ikke når at fange fiskene i år," udtaler hun.

Til Ritzau siger miljø- og fødevareministeren, at hun ikke er i tvivl om, at kvoterne vil ramme fiskeriet i Østersøen.

Fiskere forstår ikke ny torskekvote

"Men kvoterne er blevet fastlagt på grundlag af den videnskabelige rådgivning og på baggrund af målsætningen om at nå maksimalt bæredygtigt udbytte. Derfor er mit håb selvfølgelig også, at restriktionerne betyder, at bestanden vil vokse, så vi fremover kan hæve kvoterne igen," hedder det fra Eva Kjer Hansen (V), der repræsenterede Danmark i forhandlingerne.

Hun forsøgte ifølge Ritzau at få indført en større fleksibilitet for både under ti meter, men det lykkedes ikke.

"Det ville ellers have været godt for de mindre fartøjer og lokalsamfundene, men det kom jeg ikke igennem med," siger ministeren.

Miljøorganisationer er skuffede over nye østersøkvoter

Konkret bliver sildekvoten sænket med 18 procent i den vestlige del af Østersøen og otte procent i centrale del. Rødspættekvoten bliver samtidig sat op med 18 procent, mens laks bliver på sit nuværende niveau. Omvendt falder torsk med hele 20 procent og brisling med seks procent.

Ikke flere brisling

Da FødevareWatch talte med Eva Kjer Hansen i august lagde hun ellers op til, at kvoten på brisling skulle forhøjes, men det er altså ikke lykkes at få det ønske gennemført.

"En af de ting, som jeg håber på, at vi får en meget hurtig afklaring på, er på brislinge-kvoten, hvor jeg allerede er i dialog med EU-kommissionen om en forhøjelse, og det er faktisk en væsentlig forhøjelse," sagde hun dengang.

Forhandlinger med EU-Kommissionen er samtidig blevet til i skyggen af det russiske importforbud. Derfor får fiskerne fortsat mulighed for at overføre 25 procent af en række uudnyttede kvoter til 2016 også uden for Østersøen.

FAKTA:

Fiskeriaftalen for Østersøen 2016:

- Torskekvoten nedsættes med 20 procent i den vestlige Østersø og med 20 procent i den østlige Østersø.

- Lukkeperioderne for torsk i den vestlige Østersø er flyttet og forlænget, så de ligger fra 15. februar til 31. marts.

- Brislingekvoten nedsættes med 6 procent.

- Laksekvoten forbliver på det nuværende niveau med 95.928 stk.

- Sild i den vestlige Østersø sættes op med 18 procent og med 8 procent i den centrale Østersø.

- Rødspættekvoten sættes op med 18 procent.

- Det vil fortsat være muligt at afskrive bifangster af sild på kvoten for brisling med op til 9 procent.

Styrelse har millioner klar til dansk fiskeindustri

Fiskere efterlyser klare sæl-udmeldinger

Eva Kjer: Jeg vil ikke proppe dansk mad ned i halsen på folk, men...

Mere fra FødevareWatch

Kædedirektør kan ikke afvise flere butikslukninger

Fire Daglibrugsen-butikker må dreje nøglen om som følge underskud. Det sidste dødsstød blev de stigende energiudgifter, og kædedirektør kan ikke afvise, at de med tiden også kan få konsekvenser for andre butikker.

Royal Unibrew indgår i samarbejde med Too Good To Go og Q8

Et samarbejde med madspilds-appen Too Good To Go og tankstationen Q8 skal sikre, at en række af Royal Unibrews drikkevarer ikke går til spilde. I én enkelt dag bliver det således muligt at afhente overskydende drikkevarer på en række tankstationer.

EU-indgreb vil potentielt kun udløse få milliarder til energistøtte

Fredag har EU’s medlemslande blåstemplet at kunne sende beskatningen fra bæredygtig energi tilbage til bl.a. energipressede fødevarevirksomheder. Nye beregninger peger dog på, at potentialet er yderst begrænset. Denne form for ”symbolpolitik” noget af det allerværste, der kan ske for virksomhederne, advarer Dansk Erhverv.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier