FødevareWatch

Forsker: Handel med fiskekvoter koster arbejdspladser

Flere danske fiskerihavne er lukket ned, og arbejdspladser er gået tabt som konsekvens af den tidligere VKO-regerings foræring af fiskekvoter til fiskerne tilbage i 2005.

Foto: Thomas Larsen/POLFOTO/arkiv

Gennem de sidste ti år er 49 små og mellemstore fiskerihavne lukket, mens 56 havne kun har halvt så mange kuttere eller færre. Det sker som en konsekvens af handlen med fiskekvoter, og resultatet er, at flere fiskere har forladt erhvervet. Antallet af erhvervsaktive fiskefartøjer er således faldet fra 1091 i 2006 til 616 i 2013.

Det skriver DR.dk.

”I de mindre danske kystsamfund er fiskeriet gået kraftigt tilbage i de seneste ti år, og med det en masse liv og afledte arbejdspladser,” siger forsker Jeppe Høst fra Saxo Instituttet, der har skrevet ph.d. om udviklingen i fiskeriet siden reformen, til DR.dk.

Han tilføjer, at også smeden, ismageriet og de andre serviceerhverv på havnen har været nødsaget til at lukke.

Det var Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti, der i 2005 forærede fiskekvoterne til fiskerne med det formål, at en tredjedel af fiskerne ville sælge deres både med tilhørende kvoter. Dog var resultatet et andet, da nu knapt halvdelen af fiskerne har forladt erhvervet.

Greenpeace politianmelder kvotekonge efter tv-udsendelse

Fødevareminister skal vurdere muligt snyd med fiskekvoter

Tænketank: Drop de forældede fiskekvoter

Færre fiskere sælger flere fisk

Mere fra FødevareWatch

Milliardkoncern løfter indtjeningen på kager og slik

Kage- og konfekturekoncernen Givesco er lykkedes med at forbedre indtjeningen i løbet 2021, men ikke helt nok ifølge ledelsen. Koncernen har med sit store detailfokus også løftet omsætningen til lige knapt 3 mia. kr.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier