Forsker: Handel med fiskekvoter koster arbejdspladser

Flere danske fiskerihavne er lukket ned, og arbejdspladser er gået tabt som konsekvens af den tidligere VKO-regerings foræring af fiskekvoter til fiskerne tilbage i 2005.
Foto: Thomas Larsen/POLFOTO/arkiv
Foto: Thomas Larsen/POLFOTO/arkiv

Gennem de sidste ti år er 49 små og mellemstore fiskerihavne lukket, mens 56 havne kun har halvt så mange kuttere eller færre. Det sker som en konsekvens af handlen med fiskekvoter, og resultatet er, at flere fiskere har forladt erhvervet. Antallet af erhvervsaktive fiskefartøjer er således faldet fra 1091 i 2006 til 616 i 2013.

Det skriver DR.dk.

”I de mindre danske kystsamfund er fiskeriet gået kraftigt tilbage i de seneste ti år, og med det en masse liv og afledte arbejdspladser,” siger forsker Jeppe Høst fra Saxo Instituttet, der har skrevet ph.d. om udviklingen i fiskeriet siden reformen, til DR.dk.

Han tilføjer, at også smeden, ismageriet og de andre serviceerhverv på havnen har været nødsaget til at lukke.

Det var Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti, der i 2005 forærede fiskekvoterne til fiskerne med det formål, at en tredjedel af fiskerne ville sælge deres både med tilhørende kvoter. Dog var resultatet et andet, da nu knapt halvdelen af fiskerne har forladt erhvervet.

Greenpeace politianmelder kvotekonge efter tv-udsendelse

Fødevareminister skal vurdere muligt snyd med fiskekvoter

Tænketank: Drop de forældede fiskekvoter

Færre fiskere sælger flere fisk

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Coop frasælger en række butikker og rydder op i organisationen med en bl.a. fyringer af administrative medarbejdere. | Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix.

Coop sælger 35 og lukker 19 butikker

For abonnenter