Rapport: Bedre dyrevelfærd i svinestaldene

Ifølge en rapport fik langt færre landmænd i 2014 én sanktion eller mere end tidligere. Udviklingen glæder Eva Kjer Hansen, mens Dyrenes Beskyttelse kalder rapporten for et skønmaleri.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Ifølge ny rapport er danske landmænd blevet langt bedre til at sikre ordnede forhold for deres dyr, end tilfældet har været tidligere.

Tal fra den nyeste dyrevelfærdsrapport med kontrolresultater fra 2014, fra Videncenter for Dyrevelfærd under Miljø- og Fødevareministeriet viser, at 27 pct. af svinebesætningerne i 2014 modtog én sanktion eller mere. Tidligere lå det tal i 2012 på 42 pct. af alle svinebesætningerne, og miljø- og fødevareminister, Eva Kjer Hansen(V), er ifølge en pressemeddelelse glad for den udvikling.

"Fremgangen vidner om, at langt de fleste landmænd gør sig umage for at sikre, at dyrene har det ordentligt. Det fortjener de ros for. Samtidig er det vigtigt at bemærke, at de overtrædelser, der finder sted, typisk er fundet i den milde ende," udtaler hun.

Dog er der stadig områder med plads til forbedringer. Dels skal svineproducenterne ifølge ministeren blive bedre til at give deres dyr eksempelvis halm, eller andet rode- og beskæftigelsesmateriale. Dels er der fundet eksempler på, at der ikke blev taget tilstrækkeligt vare på syge- og tilskadekomne dyr. 

"Generelt har jeg tillid til, at landmændene gør, hvad de kan for at sikre dyrene ordentlige forhold. Vi sætter ind, der hvor det tyder på, at problemerne er størst – og derfor er Dyrevelfærdsrapporten et godt redskab, når vi skal tilrettelægge de kommende vejlednings- og kontrolindsatser. Vi skal ikke spilde kræfter på at kontrollere forhold, der allerede er godt styr på," siger Eva Kjer Hansen.

Dyrenes Beskyttelse kritiserer

I Dyrenes Beskyttelse er man ikke ubetinget glad for den fremlagte rapport. Organisationen kritiserer i Politiken mandag, at der i 2014 ikke blev givet en eneste anmærkning for rutinemæssig halekupering af svin, selv om stort set alle konventionelt producerede svin får halen klippet kort for at forebygge halebid.

"Rapporten tegner et glansbillede af produktionen, når den ansvarlige myndighed ikke skrider ind over for ulovligheder som rutinemæssig halekupering. Når 29 millioner grise halekuperes hvert år i Danmark, så skulle man tro, at det var til at få øje på for kontrollanterne," siger Birgitte Damm, dyrlæge og chefkonsulent hos Dyrenes Beskyttelse, til avisen.

Ifølge Politiken vil Eva Kjer Hansen spørge Fødevarestyrelsen om årsagen til, at der ingen anmærkninger er givet for halekupering.

Singlekød er supermarkedets nyeste våben

"Det er lidt dobbeltmoralsk, når vi sidder og spiser en kotelet med økologiske grøntsager til"

Rema klar med "små portioner dyrevelfærd"

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Coop frasælger en række butikker og rydder op i organisationen med en bl.a. fyringer af administrative medarbejdere. | Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix.

Coop sælger 35 og lukker 19 butikker

For abonnenter