Forsker: Op til 1.800 landmænd må knække nakken

Forgældede landmænd bør ikke reddes, lyder opsigtsvækkende forslag.
Foto: Casper Dalhoff/ POLFOTO
Foto: Casper Dalhoff/ POLFOTO
KILDE: DR ØSTJYLLAND

Dårlige priser på mælk og kød og en samlet gæld på over 300 milliarder kroner. Sådan er virkeligheden for store dele af landbruget. Erhvervet er i krise, og mange landmænd har så stor gæld, at de ikke er i stand til at afdrage på den.

Der er ikke meget der tyder på, at redningen ligger lige for enden af markvejen, og måske bør de forgældede landmænd slet ikke reddes. Det mener i hvert fald leder af institut for Fødevare- og Ressource Økonomi ved Københavns Universitet, Henrik Zobbe. Det fortæller DR Østjylland.

"Det store problem er jo, at gælden for nogle landmænd er blevet så høj, at man reelt set er ude af stand til at komme ud af det igen uanset indtjening. Man er nødt til at lade markedet klare det – forstået på den måde, at vi skal have nogle konkurser, så vi kan få gælden afskrevet og få nogle nye landmænd i gang," siger han.

Henrik Zobbe forsker i landbrugsøkonomi og han forudser, at en rigtig stor del af de danske landbrug må lade livet, før erhvervet er ude af krisen.

"Det er svært at sætte tal på. Men jeg tror, at vi skal sige farvel til mellem 1200 og 1800 landbrug," siger han.

Den tidligere regering plantede en redningsplan på to milliarder kroner, og den nuværende taler om at ændre rammerne, så landbruget bedre kan konkurrere med andre lande. Men lige meget hjælper det. De gældsramte landmænd står ikke til at redde, mener Henrik Zobbe.

"Vi skal simpelt hen have noget af den her gæld høvlet af, og det mener jeg kun kan ske igennem tvangsauktioner, hvor landmænd og banker må fordele de tabene imellem sig," mener han.

Henrik Zobbe mener heller ikke, at staten eller samfundet skal gå ind og lave nogle hjælpeforanstaltninger. Det er bare med til at trække pinen ud, siger han.

Han har kun et godt råd til de landmænd, der hver måned kæmper med røde tal på bundlinjen.

"Landmænd, der er dybt forgældede, skal sætte sig ned og nøje overveje deres situation. For der er jo ingen grund til at fortsætte med at være i en situation, som nærmest er uløselig," siger han.

Voldsom stigning i konkurser blandt Arla-ejere

Dansk mælkeproduktion vokser eksplosivt

Mælkebønderne kan nu se bunden

Mælkeproducenter vil have øget Arla-betalingen

Her er Arlas nye danske mælkemærke

Fødevarepriser i historisk fald

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Coop frasælger en række butikker og rydder op i organisationen med en bl.a. fyringer af administrative medarbejdere. | Photo: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix.

Coop sælger 35 og lukker 19 butikker

For abonnenter