FødevareWatch

Svigtende priser på mælk og svin gør ondt på landmænd

Forholdet mellem indtægter og udgifter er forringet i første kvartal for danske landmænd.

Foto: Martin Lehmann/Ritzau Scanpix

Danske landmænd fik færre penge i kassen for deres svin, mælk og korn i første kvartal i forhold til samme periode sidste år. Det viser tal fra Danmarks Statistik.

"De samlede priser for salgsprodukter faldt med i alt 12,9 pct. i forhold til året før," skriver Danmarks Statistik.

"Dette skyldes især et fald for svin på 15,4 pct., da denne vejer tungest blandt de animalske salgsprodukter, mens mælk faldt hele 26,6 pct.," lyder det.

Kornprisen faldt med 12,4 pct., mens der var mere positive nyheder for pelsavlerne med en stigning på pelsskind på 18,8 pct. i forhold til året før.

Samtidig med, at indtægterne fra landbrugets produkter falder, så stiger udgifterne.

Det betyder, at jordbrugets såkaldte bytteforhold er forringet med 10,1 pct. i første kvartal 2015 i forhold til samme kvartal sidste år. Bytteforholdet er forholdet mellem priser på salgsprodukter og priser på forbrug og investeringer i produktionen.

For mens priserne på landbrugets produkter altså faldt 12,9 pct. i forhold til samme kvartal sidste år, så faldt det samlede prisindeks for forbrug og investeringer kun med 3,1 pct.

"Ikke kun Rusland, der er skyld i landbrugskrise"

Landbrug & Fødevarer vil blande sig mere

Mere fra FødevareWatch

Kædedirektør kan ikke afvise flere butikslukninger

Fire Daglibrugsen-butikker må dreje nøglen om som følge underskud. Det sidste dødsstød blev de stigende energiudgifter, og kædedirektør kan ikke afvise, at de med tiden også kan få konsekvenser for andre butikker.

Royal Unibrew indgår i samarbejde med Too Good To Go og Q8

Et samarbejde med madspilds-appen Too Good To Go og tankstationen Q8 skal sikre, at en række af Royal Unibrews drikkevarer ikke går til spilde. I én enkelt dag bliver det således muligt at afhente overskydende drikkevarer på en række tankstationer.

EU-indgreb vil potentielt kun udløse få milliarder til energistøtte

Fredag har EU’s medlemslande blåstemplet at kunne sende beskatningen fra bæredygtig energi tilbage til bl.a. energipressede fødevarevirksomheder. Nye beregninger peger dog på, at potentialet er yderst begrænset. Denne form for ”symbolpolitik” noget af det allerværste, der kan ske for virksomhederne, advarer Dansk Erhverv.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier