FødevareWatch

Svigtende priser på mælk og svin gør ondt på landmænd

Forholdet mellem indtægter og udgifter er forringet i første kvartal for danske landmænd.

Foto: Martin Lehmann/Ritzau Scanpix

Danske landmænd fik færre penge i kassen for deres svin, mælk og korn i første kvartal i forhold til samme periode sidste år. Det viser tal fra Danmarks Statistik.

"De samlede priser for salgsprodukter faldt med i alt 12,9 pct. i forhold til året før," skriver Danmarks Statistik.

"Dette skyldes især et fald for svin på 15,4 pct., da denne vejer tungest blandt de animalske salgsprodukter, mens mælk faldt hele 26,6 pct.," lyder det.

Kornprisen faldt med 12,4 pct., mens der var mere positive nyheder for pelsavlerne med en stigning på pelsskind på 18,8 pct. i forhold til året før.

Samtidig med, at indtægterne fra landbrugets produkter falder, så stiger udgifterne.

Det betyder, at jordbrugets såkaldte bytteforhold er forringet med 10,1 pct. i første kvartal 2015 i forhold til samme kvartal sidste år. Bytteforholdet er forholdet mellem priser på salgsprodukter og priser på forbrug og investeringer i produktionen.

For mens priserne på landbrugets produkter altså faldt 12,9 pct. i forhold til samme kvartal sidste år, så faldt det samlede prisindeks for forbrug og investeringer kun med 3,1 pct.

"Ikke kun Rusland, der er skyld i landbrugskrise"

Landbrug & Fødevarer vil blande sig mere

Mere fra FødevareWatch

Stor uenighed om omfanget af sexismesager i restaurationsverdenen

Flere restauranter er begyndt at få øjnene op for sexisme- og chikaneproblemer, men der er grundet få indberettede sager uenighed om, hvor stort problemet i virkeligheden er. ”Bare fordi, der ikke kører nogle sager, betyder det ikke, at der ikke er et problem,” siger talsperson fra 3F.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier