Vindmølle-investor skyder penge i laksefirma

En kendt vindudvikler og medejer af Superligaklub køber sig ind i Danish Salmon, hvor han indtræder i bestyrelsen. Han afløser stifteren, der har udfordringer i sit holdingselskab.
Danish Salmon har fået en ny medejer, der kommer til fra energibranchen, hvor han udvikler og ejer vindmølleprojekter. | Foto: Carsten Ingemann/Polfoto/Arkiv
Danish Salmon har fået en ny medejer, der kommer til fra energibranchen, hvor han udvikler og ejer vindmølleprojekter. | Foto: Carsten Ingemann/Polfoto/Arkiv

Jens Petri Petersen, vindudvikler og adm. direktør i Wind Estate, har skudt penge i lakseproducenten Danish Salmon.

Den randrusianske erhvervsmand er samtidig indtrådt i bestyrelsen, hvor han afløser stifter Søren Frandsen, der må trække sig på grund af økonomiske problemer uden relation til den nordjyske virksomhed.

Investeringen blev gennemført i august via Petri Holding og lyder på 281.761 kr., hvilket sikrer investoren en ejerandel på cirka 10 procent, mens han først er trådt ind i bestyrelsen i april.

Danish Salmons ejerkreds er desuden netop gået sammen om at investere yderligere seks mio. kr. i det landbaserede lakseopdræt, der har været plaget af problemer med spildevand og lugtgener det seneste år.

"Jeg kender Søren Frandsen fra tidligere, og han spurgte mig, om jeg ville være med, da han startede opdrættet. Dengang sagde jeg nej, fordi jeg havde mange andre bolde i luften, men nu har jeg tiden, og jeg har altid synes, at projektet var en god idé," siger Jens Petri Petersen til FødevareWatch.

FødevareWatch har forsøgt at kontakte Søren Frandsen, men det har ikke været muligt at bekræfte, at han forlader bestyrelsen som følge af udfordringer i sit holdingselskab FSH. Det er samtidig uklart, om han fortsat er medejer af lakseproducenten.

Problemer med lugtgener og spildevand

Danish Salmon har hjemme i Hirtshals og driver et landbaseret opdræt, hvor laksene lever i store vandtanke. Produktionsmåden er relativt ny og kendt for at være mere miljøvenlig end havbrug, da man blandt andet kan genbruge og rense vandet.

Virksomheden er imidlertid stødt på problemer med vandbehandlingen, hvilket har forsinket produktionen og ført til lugtgener for de lokale beboere. Hjørring Kommune har samtidigt været nødt til at udstede en ny miljøgodkendelse, der giver lov til årligt at udlede 28 tons kvælstof i havet mod det oprindelige ene ton.

Den midlertidige godkendelse gælder til oktober 2015, mens virksomheden også skal udarbejde en ny VVM-redegørelse, hvilket kan tage op til et år, oplyser kommunen i en mail til FødevareWatch.

Trods startvanskelighederne vurderer Jens Petri Petersen, at landbaseret fiskeopdræt er vejen frem, og han ser flere paralleller til den spæde start i vindmølleindustrien, hvor han kom ind i midten af halvfemserne.

"Fiskeopdræt på land er en produktionsform, der er på vej frem, og jeg tror, at det her kan blive de nye vindmøller inden for fødevarebranchen. For tyve år siden grinede man af vindenergi, det gør man ikke mere, og jeg har en mavefornemmelse, der siger, at det er lidt den samme historie her," siger han.

Derfor forventer investoren også, at der er potentiale til langt mere end det nuværende anlæg på den nordjyske vestkyst, der har en produktionskapacitet på 2.000 tons om året.

"Det kan enten være ved at udvide det nuværende anlæg eller ved at lave nye anlæg andre steder. Det vil nok være for småt for mig, hvis det bliver ved det nuværende anlæg, men jeg synes, at der et stort potentiale," siger han.

Vindudvikler og medejer af Superligaklub

Jens Petri Petersen har tidligere drevet en planteskole, som han solgte i starten af nullerne, og han har siden opbygget en solid virksomhed i Wind Estate, der udvikler og ejer vindkraftprojekter i Jylland.

Han er desuden medlem af bestyrelsen i Superligaklubben Randers FC og ejer knap 10 procent af aktierne i holdingselskabet bag holdet, mens han også har investeret et mindre beløb i mikrobryggeriet Randers Bryghus.

Den nye medejer fortæller, at ambitionen om at mindske miljøpåvirkningen ved fiskeproduktion har været afgørende for, at han har skudt penge i Danish Salmon, der har eksisteret siden 2009 og så småt er ved at have løst problemerne med vandbehandlingen.

"Jeg vil kun investere i projekter, der går i en bæredygtig retning. Jeg vil aldrig investere i olieindustrien, hvor der er mange penge at tjene på den korte bane. Jeg tror på, at det er den bedste forretning i det lange løb at påvirke samfundet i en positiv retning," siger Jens Petri Petersen.

Færøsk fiskemand bliver ny direktør i Danish Salmon

Forsinkelse har kostet Danish Salmon millioner

Lakseproducent vil udlede spildevand i havet

Lakse-iværksættere strutter af optimisme

Fiskeproducent vil slagte 2000 tons velfærdslaks om året

Familiedynasti veksler frosne fisk til kolde kontanter

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Coop frasælger en række butikker og rydder op i organisationen med en bl.a. fyringer af administrative medarbejdere. | Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix.

Coop sælger 35 og lukker 19 butikker

For abonnenter