FødevareWatch

Thorning vil hjælpe landbruget: Flere penge til stalde

Regeringen vil målrette 850 millioner kroner fra Landdistriktsprogrammet til moderne kvæg- og svinestalde.

Foto: Finn Frandsen/RITZAU SCANPIX/Arkiv

Moderne kvæg- og svinestalde skal hjælpe de danske landmænd til at klare sig bedre i den internationale konkurrence.

Det mener regeringen, som vil målrette 850 millioner kroner fra Landdistriktsprogrammet til investeringer i nye og moderne kvæg- og svinestalde.

Samtidig får danske mælkeproducenter en afdragsordning, så de bedre kan investere og skabe nye job, fastslår statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) i Folketingets spørgetime.

"Vi vil give landmændene nye og bedre muligheder for at investere i moderne staldanlæg og maskiner," siger Helle Thorning-Schmidt og tilføjer:

"Jeg håber, at Folketingets partier vil være med. Fødevareministeren indkalder meget snart til forhandlinger om Landdistriktsprogrammet."

Hovedparten af midlerne i Landdistriktsprogrammet kommer primært fra EU suppleret af nationale midler. Der er dermed ikke tale om, at regeringen skal finde nye penge. Men man vælger nu at fokusere pengene på et område, som skal hjælpe landbruget.

Vil understøtte investeringer

Regeringen håber, at man ved at afsætte midler fra Landdistriktsprogrammet kan understøtte nye investeringer fra landbruget for op til tre milliarder kroner:

"Det er et stort beløb. Det vil både gavne vækst, miljø og arbejdspladser. Og især i de dele af Danmark, som har hårdest brug for det," siger Helle Thorning-Schmidt.

Dermed forsøger regeringen at hjælpe et erhverv, der har været økonomisk udfordret i en årrække. Omkring 20 procent af de danske landmænd er så pressede, at de riskerer at må dreje nøglen om, har Seges, der tidligere hed Videncentret for landbrug skønnet.

Det er blandt andet handelskrisen mellem EU og Rusland i kølvandet på Ruslands annektering af Krim, der har fået efterspørgslen på nogle typer danske landbrugsprodukter til at falde.

De danske mælkeproducenter og mejerier er dog konkurrencedygtige på verdensmarkedet, og flere er gået i gang med at udvide produktionen. Men det giver også udfordringer, siger Helle Thorning-Schmidt:

"Det betyder også, at de får en afgift på omkring 200 millioner kroner i år, fordi de har overskredet kvoterne. Vi giver mulighed for at betale afgifterne over tre år i stedet for et år," siger hun som begrundelse for afdragsordningen for mælkeproducenter.

Ifølge statsministeren har regeringen tidligere i regeringsperioden hjulpet landbruget på andre områder. Blandt andet ved at øge mulighederne for at producere slagtesvin, lempe særregler for landbruget og halvere randzonearealet.

Thorning vil hjælpe landbruget: Flere penge til stalde

Ministerier tilbagebetaler ulovlige bøder til 1.000 landmænd

Nye økologer strømmer til

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier