FødevareWatch

Nye økologer strømmer til

Varemangel og eksplosive prisstigninger øger interessen for økologi blandt landmændene. De står nu i kø for at få gennemført såkaldte omlægningstjek af deres bedrift.

Foto: Martin Lehmann/Ritzau Scanpix

Interessen for at omlægge til økologisk drift er stærkt stigende blandt de danske landmænd. Gennem en årrække har sektoren ellers været præget af stagnation, og i perioder har det økologiske areal ligefrem været svagt faldende.

Den seneste tid er salget af økologiske fødevarer imidlertid vokset eksplosivt i de danske supermarkeder, som har sparket salget i gang ved at sænke priserne. Det har i løbet af få måneder skabt en mangel på økologiske fødevarer, som medfører, at afregningspriserne til landmændene stiger.

Dermed hænger økologien lige nu og dingler som en forgyldt gulerod foran næsen på landmændene. Mange af dem har allerede reageret og indledt processen mod en omlægning til økologisk drift. Det viser nye opgørelser fra Seges - tidligere Videncentret for Landbrug.

Den virkelig gode nyhed er, at 50 - 70 pct. af de landmænd, der får et omlægningstjek, rent faktisk begynder en omlægning til økologi"

Kirsten Holst, økologichef, Seges
Seges tilbyder at gennemføre såkaldte omlægningstjek, hvor landmænd på konventionelle bedrifter får gennemgået mulighederne for omlægning til økologisk drift.

"Omlægningstjekkene er så populære lige nu, at de nærmest bliver revet væk," fortæller Kirsten Holst, økologichef hos Seges.

Omlægningstjekkene består af et gratis rådgivningsbesøg, som udføres af økologikonsulenter fra lokale landboforeninger.

"På Sjælland i landboforeningen Gefion har de allerede haft mellem 25 og 30 landmænd igennem et omlægningstjek, og det samme gælder hos Jysk Økologi i Billund. Flere steder i landet er der ligefrem venteliste til omlægningstjekkene. Den virkelig gode nyhed er, at 50 - 70 pct. af de landmænd, der får et omlægningstjek, rent faktisk begynder en omlægning til økologi," fortæller økologichef Kirsten Holst.

Manglen på økologisk mælk har for nylig fået Arla til at hæve afregningsprisen for landmændenes leverancer af økomælk. Der er også stor mangel på økologisk svinekød, og det pristillæg, som landmændene får for leverancer af økologiske grise, har Friland for nylig hævet til det højeste niveau nogensinde.

Omlægning til økologi er imidlertid en proces, som typisk tager to år. De landmænd, som indleder i omlægning nu, kan kun håbe, at priserne på økologi stadig er høje, når de er klar til at levere i løbet af 2017.

Øget økosalg smitter af på kyllingerne

Kødhungrende Coop går direkte efter landmænd

Prisrekord på økologisk kød

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier