FødevareWatch

Landbruget vil hente russisk eksporttab fra Asien

Sanktionerne mod Rusland skar milliarder af dansk eksport i 2014. Landbrug & Fødevarer kigger nu mod Asien.

Foto: Jens Dresling/POLFOTO

Den danske eksport er hårdt ramt af fødevaresanktionerne fra og mod Rusland, og det betyder, at danske fødevareproducenter skal søge nye græsgange for at opveje tabet.

En række fødevarevirksomheder er derfor med handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S), når ministeren i den kommende uge er i Vietnam og Filippinerne i et eksportfremstød.

"Det sydøstasiatiske marked rummer store muligheder, både for virksomheder, der vil sælge danske kvalitetsfødevarer til kvalitetsbevidste forbrugere, og for de virksomheder, der sælger udstyr til den lokale landbrugssektor," siger Karen Hækkerup, administrerende direktør i Landbrug & Fødevarer, i en pressemeddelelse.

I 2014 steg dansk eksport med omkring 13 procent til Vietnam. Cirka halvdelen af dansk eksport til Vietnam udgøres af fødevarer, mens Filippinernes bruttonationalprodukt viser vækstrater på seks til syv procent.

Ifølge Landbrug & Fødevarers tal mistede danske fødevareproducenter fire milliarder kroner i indtægter i 2014, og tallet kan meget vel fordobles i 2015, vurderer landbrugets brancheorganisation.

"Der er brug for en samlet indsats for at åbne nye markeder for danske virksomheder. Den økonomiske krise er så alvorlig, at alle må arbejde benhårdt for at afbøde konsekvenserne af Ruslands importstop. Derfor sætter vi stor pris på at have et tæt samarbejde med både politikere og fagfolk fra de danske ministerier," siger Karen Hækkerup.

Karen Hækkerup er med på hele turen, også når Mogens Jensen som en del af programmet åbner en ny, handelsorienteret dansk ambassade i Filippinernes hovedstad, Manilla.

Ukraine-konflikten gør også ondt på Rusland, der er inde i sin værste økonomiske krise i 15 år. Sammen med historisk lave oliepriser, venter landet ifølge finansminister Anton Siluanov at miste, hvad der svarer til knap 288 milliarder kroner i indtægter i 2015.

Danish Crown godkendt til russisk eksport

USA åbner igen op for oksekød fra EU

Afrikas fede muld gemmer på en god forretning

Mere fra FødevareWatch

Venturefond bag ny investeringsrunde i dansk vinplatform

For anden gang på et år investerer venturefonden sammen med private investorer et tocifret millionbeløb i vinplatformen Kobaj. ”Social buying bliver fremtidens måde at handle vin på,” siger Jimmy Fussing Nielsen, partner i Heartcore Capital.

Pandemien hæmmer Carlsbergs kinesiske fremgang

Mens vi herhjemme har vænnet os til et åbent samfund, er Kina stadig hårdt præget af nedlukninger, hvilket bremser væksten for Carlsbergs kinesiske strategi om at åbne i flere store byer. Det kinesiske nytår og bryggeriets Big City-strategi præsterer dog stadig efter planen.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier