USA åbner igen op for oksekød fra EU

De amerikanske landbrugsmyndigheder er nu begyndt at åbne trinvist op for import af oksekød fra EU for første gang i mere end 15 år. Irland får som det første land grønt lys, og flere lande vil følge i den nærmeste fremtid, forventer EU-Kommissionen.
Foto: POLFOTO
Foto: POLFOTO

Der vil snart være muligt for europæiske oksekødsproducenter at sende deres produkter til USA igen. Det står klart efter, de amerikanske landbrugsmyndigheder, USDA, har annonceret, at man langsomt vil begynde at åbne op for import af oksekød fra EU.

”Vi hilser de amerikanske landbrugsmyndigheders (USDA) beslutning om, at USA langsomt vil genåbne sit marked for eksport af oksekød fra den Europæiske Union med Irland som det første land velkommen,” udtaler EU’s Kommissærer for sundhed, handel og landbrug i en pressemeddelelse fra EU-Kommissionen.

I løbet af halvfemserne var Europa hårdt ramt af Bovine Spongiform Encephalopathy (BSE), bedre kendt som kogalskab, og det fik bl.a. de amerikanske myndigheder til at indføre et importforbud i 1998.

I 2005 indførte verdensorganisationen for dyresundhed (OIE) dog en fælles standard, men først i de senere år har USA bragt sine importregler på linje med den internationale standard, og det betyder altså nu, at man igen kan åbne langsomt op for oksekød.

Uberettiget importstop

”Denne genåbning af markedet er et velkomment første skridt mod at fjerne det uforholdsmæssige og uberettigede amerikansk forbud i kølvandet på BSE-krisen i 1990erne og mod at genoprette normale handelsvilkår,” siger Kommissærerne og tilføjer:

”USA bør nu handle hurtigt for at udvide godkendelsen til resten af EU og bringe sine importbetingelser fuldt ud på linje med internationale standarder.”

Det tilføjes desuden i meddelelsen, at man fra EU’s side forventer, at lignende importrestriktioner på gede- og fårekød også snart vil blive fjernet, ligesom man håber, at andre internationale handelspartnere vil følge i USA’s fodspor.

Canada skal levere hormonfrit oksekød til EU

Rabobank: Høje oksekødspriser fortsætter ind i 2015

Amerikansk handelsorganisation vild med Skandinavien

Fødevarestyrelsen underskriver aftale med Rusland

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også