FødevareWatch

Tillidsmand: Danish Crown truer utilfredse ansatte

Utilfredse Danish Crown-medarbejdere ville nedlægge arbejdet, men blev truet med fyring.

Foto: Janus Engel

Medarbejderne på Danish Crown i Horsens blev fredag truet til at acceptere en lavere timeløn, fortæller tillidsmand for de ansatte på Danish Crown i Horsens, Klaus Olesen.

Det var en ny akkordordning i to afdelinger af slagteriet, som betød, at medarbejderne i de afdelinger ville få 10 til 20 kr. mindre i timen. Det ville medarbejderne ikke acceptere, og de ville derfor nedlægge arbejdet i protest mod den nye lønordning.

Det fik ifølge Klaus Olesen den adm. direktør for Danish Crown, Kjeld Johannesen, til at true med, at hvis de ansatte nedlagde arbejdet, ville der i fremtiden komme færre svin til slagteriet i Horsens, og de ville blive kørt til Tyskland i stedet.

Folk er nervøse. Det giver et psykisk arbejdsmiljø, som er meget svært at holde ud"

Klaus Olesen, tilllidsmand, Danish Crown
"Det ville måske medføre 100 fyringer på slagteriet i Horsens, men det ville også ramme medarbejdere i andre afdelinger end de to, som havde nedlagt arbejdet. Man ville altså straffe nogle, som intet havde med konflikten at gøre," siger Klaus Olesen.

Han mener, at sådanne trusler fra ledelsen giver et dårligt arbejdsmiljø, hvor folk er bange.

"Folk er frustrerede over, at kollegaer fra helt andre afdelinger kunne miste deres arbejde, hvis de utilfredse ansatte var gået hjem. Folk er nervøse. Det giver et psykisk arbejdsmiljø, som er meget svært at holde ud. Ingen ved, om de har et arbejde i næste uge," siger Klaus Olesen.

Fabrikschef truede med fyring

Han fortæller endvidere, at fabrikschefen på Danish Crowns slagteri i Horsens, Per Laursen, truede de ansatte med, at de, som ikke genoptog arbejdet, skulle betrage sig selv som fritstillet.

Det fik alle til at genoptage arbejdet, fortæller Klaus Olesen.

"Jeg mener, at det er en fuldstændig uanstændig måde at behandle sine ansatte på. Det er et misbrug af ledelsesretten. Det er ikke en måde at drive en virksomhed på i 2015," siger Klaus Olesen.

Pressechef hos Danish Crown, Jens Hansen, mener ikke, at nogen er blevet truet på slagteriet i Horsens. Han vil gerne understrege, at den nye akkordordning er blevet lavet efter reglerne, og det derfor var en overenskomststridig arbejdsnedlæggelse.

Hvis medarbejderne er utilfredse med en ordning, kan de f.eks. klage til fagforeningen. Der er et klart system til den slags, fortæller Jens Hansen.

Pressechef bakker op

Han erkender, at fabrikschefen, Per Laursen, gjorde det klart, at de, som nedlagde arbejdet, blev betragtet som fritstillede.

"Per Laursen har ikke truet nogen ansatte. Han har blot gjort det klart, at man ikke ville acceptere en overenskomststridig arbejdsnedlæggelse, fordi Danish Crown lige nu er bagud med 200.000 svin," siger Jens Hansen.

Han ser ikke noget ledelsesmæssigt forkert i at skære sagen ud i pap. Jens Hansen bakker Per Laursen op og mener, at han gjorde det rigtige i situationen.

At adm. direktør for Danish Crown, Kjeld Johannesen, skulle have sagt til Per Laursen, at man fremover ville sende flere svin til Tyskland, hvis de ansatte gik hjem, mener Jens Hansen ikke er korrekt. Det er dog blevet sagt, forklarer Jens Hansen.

"Kjeld Johannesen har ikke sagt noget til Per Laursen. Per Laursen har selv gjort det klart, at man ville flytte noget af produktionen til Tyskland, hvis de ansatte nedlagde arbejdet. Det er noget, som vi aldrig har gjort før, men i en situationen, hvor vi er så meget bagud, kunne det blive en nødvendighed," siger han.

Danish Crown fyrer i Herning

Fødevarearbejdere bliver truet med fyreseddel

"Danish Crown bliver bestormet på alle niveauer"

Danish Crown godkendt til russisk eksport

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier