Flere fisk til danske fiskere i 2015

Fra nytår kan de danske fiskere igen skrue op for fangsten, efter at EU's fiskeriministre og EU-Kommissionen tirsdag aften forhandlede en aftale på plads.
Foto: Thomas Larsen/POLFOTO/arkiv
Foto: Thomas Larsen/POLFOTO/arkiv
AF RITZAU

Danske fiskere får lov at fange flere fisk i 2015. Kvoterne for næste år er tirsdag faldet på plads efter intense forhandlinger i Bruxelles mellem EU's fiskeriministre og EU-Kommissionen, oplyser fødevareminister Dan Jørgensen (S).

"Vi har landet en aftale, der er bæredygtig for både miljøet og de danske fiskere", siger han.

Fiskerne i Nordsøen får højere kvoter på brisling - hele 62 pct. - og på sperling, torsk, rejer, rødspætter og jomfruhummer, mens der bliver flere torsk og jomfruhummere til fiskere i Skagerrak.

EU-Kommissionen har ifølge ministeren igennem de seneste måneder skabt usikkerhed hos de danske fiskere ved at sætte spørgsmålstegn ved de nuværende regler for bifangst. Den usikkerhed er nu væk.

"Det ville have kostet danske fiskere en milliard kroner, hvis kommissionen havde holdt fast i sit forslag, der havde gjort det praktisk umuligt at fiske brisling, tobis og sperling næste år", siger Dan Jørgensen.

Danmark har dog stadig et hængeparti med tungefiskeriet i Kattegat og Skagerrak.

Aftale mellem EU og Norge baner vej for dansk fiskeri

EU-Kommissionen ville beskære kvoten af tunge med 42 pct., men både ministeren og Danmarks Fiskeforening har modsat sig, og Dan Jørgensen har fået kommissionen til at lave en ny videnskabelig vurdering.

Kommissionen kommer nu med et nyt kvoteudspil i marts 2015.

Også Greenpeace har i et høringssvar været imod at skære 42 pct. af tungekvoten, fordi organisationen frygter, at det vil betyde en enorm indtægtsnedgang for kystfiskeriet, der ofte ikke har mulighed for at skifte arter eller farvand.

Dan Jørgensen er glad for, at der kommer en ny videnskabelig vurdering.

"Muligheden for at fange den lækre og dyre fisk er nemlig helt afgørende for, at de små kystfiskere kan overleve og skabe liv og arbejdspladser i de danske havne", siger han.

EU's fiskerikommissær, Karmenu Vella, glæder sig over, at det store kvotepuslespil er klaret i enighed mellem EU-landene.

"Den fælles fiskeripolitik har nu bestået sin første virkelige test. Den bedste nyhed er, at vi har fået øget antallet af fiskebestande, der nu forvaltes bæredygtigt", siger Vella på et pressemøde.

Det må danske fiskere fange i 2015

Kvoterne for 2015 på brisling, sperling, torsk, rejer, rødspætter og jomfruhummer bliver større i Nordsøen, mens der bliver flere torsk og jomfruhummer til fiskerne i Skagerrak.

Større kvoter på blandet andet:

62 pct. for brisling i Nordsøen

20 pct. for sperling i Nordsøen

15 pct. for jomfruhummer i Nordsøen

15 pct. på rødspætter og rejer i Nordsøen

5 pct. for torsk i Nordsøen og Skagerrak

6 pct. for jomfruhummer i Skagerrak

15 pct. for rejer i Skagerrak

Mindre kvoter på blandt andet:

15 pct. for makrel i alle farvande

7 pct. for sild i Nordsøen

Uændrede kvoter på:

Torsk i Kattegat

Rødspætte i Skagerrak

Kilde: Fødevareministeriet.

 

Fisker-frustration: Kender ikke nye regler

Bornholmsk vækstplan satser på gourmet og fisk

Et år med Dan J: Det mener erhvervet om ministeren

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også