Amerikansk svine-virus hopper til Hawaii

Den dødbringende svine-virus PEDv, der har dræbt mere end 8 millioner svin i USA, har nu spredt sig til øen Hawaii – til stor forbløffelse for landbrugets myndigheder.
Foto: /ritzau/Line Ørnes Søndergaard
Foto: /ritzau/Line Ørnes Søndergaard

Det første tilfælde af den smitsomme og yderst dødbringende svine-virus, som har hærget Nordamerika igennem det seneste års tid, er nu blevet fundet på den nærliggende ø Hawaii. Det skriver Reuters.

Den såkaldte Porcine Epidemic Diarrhea virus – eller blot PEDv – har taget livet af minimum 8 millioner svin i løbet af de seneste godt 12 måneder, men den seneste tids meldinger har gået på, at man var ved at vinde kampen mod virussen.

PEDv trives dog bedst i et koldere klima og faren for, at man ville se en stigning af antallet af nye tilfælde har derfor været til stede, og 20. november registrerede landbrugsmyndighederne på Hawaii altså det første tilfælde af virussen på øen, der ligger mere end 4000 kilometer fra det amerikanske fastland.

PEDv-udbruddet startede i USA i foråret 2013, og virussen har tidligere været registreret i Asien og også i Europa, skriver nyhedsbureauet. Der har dog ikke været registreret tilfælde af PEDv i Europa i forbindelse med det nuværende udbrud.

Uforståeligt

Det menes, at det amerikanske udbrud muligvis er kommet til landet fra Asien, men det vides ikke med sikkerhed, og på Hawaii er man også forundret over, hvordan sygdommen er kommet til den lille isolerede ø.

”Vi bor midt ude i havet. Mange af de ting, man ser på det amerikanske fastland, ser vi simpelthen ikke herude,” siger Isaac Maeda fra Hawaiis landbrugsmyndigheder til Reuters.

Man tester nu foderet på den gård, hvor PEDv er blevet registreret. Men myndigheder siger, at gården ikke bruger svineblod i sit foder, som ellers menes at kunne være en smittekilde. Virussen kan også smitte ved kontakt mellem svin eller kontakt med de lastbiler, som transporterer dyrene.

Det virker dog heller ikke som en sandsynlig forklaring i dette tilfælde, da Hawaii har indført strenge krav til import af svin, som bl.a. indebærer grundige tests for PEDv inden afskibning, skriver Reuters.

Der var omkring 150 svin på den påvirkede hawaiianske gård, hvoraf ca. 25 pct. er omkommet. Selvom virussen er yderst smitsom og dødbringende for svin, er den ikke en trussel for mennesker eller fødevaresikkerheden.

Eksperter frikender svineblod i foder

USA godkender ny vaccine mod svine-virus

Rekordhøje priser på svinekød

Amerikansk svinekæmpe frygter kølvandet på PEDV-virus

USA har vaccine klar mod svinevirus

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også