FødevareWatch

Landmænd får 148 mio. til nye stalde

Har man som landmand en god ide til et miljøprojekt, kan man få del i den ekstra pulje på 148. kr. som Fødevareministeriet har afsat til investeringer i ny staldteknologi.

De danske landmænds stalde skal være mere miljøvenlige og have bedre dyrevelfærd, og derfor afsætter fødevareministeriet 148 mio. kr. til den såkaldte Miljøteknologipulje.

Det skriver minsteriet i en pressemeddelelse.

I puljen kan landmænd søge om tilskud til miljøforbedrede stalde, hvis de selv lægger et beløb oveni, og ifølge fødevareminister Dan Jørgensen vil den særligt kunne komme pressede svineproducenter tilgode.

Svinesektor efterlyser 'månegrise' her og nu

”Svineproducenterne er i knæ i øjeblikket på grund af krisen i Rusland, og derfor trænger de til en ekstraordinær håndsrækning, fordi der er tale om en meget ekstraordinær situation,” udtaler Dan Jørgensen.

Der var afsat 200 mio. kr. i efteråret til miljøteknologi, men der er ifølge ministeriet kommet ansøgninger for næsten en halv mia. kr., og derfor er beslutningen om tilskuddet til investeringer i miljøteknologi kommet netop nu.

”Det er dejligt, at vi har fået så mange ansøgninger fra landmænd, som tripper for at investere i en grøn, bæredygtig fremtid. Det viser en fantastisk tro på fremtiden, og det vil jeg gerne belønne,” lyder det videre fra Dan Jørgensen.

Den samlede miljøteknologipulje runder i efteråret 348 mio. kr. og 48 mio. kr. af de netop tildelte midler "er fundet ved at støvsuge budgetterne for ekstra penge," som det hedder i meddelelsen, mens de resterende 100. mio. kr. bliver fremrykket, så de kommer ud at arbejde i starten af 2015.

Månegris tur-retur

Som FødevareWatch tidligere har beskrevet, har samme fødevareminister satudviklingsprojektet 'månegris' på hold, fordi en ny og vigtig del omhandler dyrevelfærdsproblematikker. Det ambitiøse projekt, der blandt andet skulle være med til at drive miljøteknologiudviklingen i de danske stalde, var meget stort anlagt, men bliver ikke til noget i denne omgang.

”Det er ærgerligt, at vi ikke får lavet en demonstrationsstald forholdsvis hurtig, fordi det jo er nu, der er behov for at få etableret nogle nye stalde til slagtesvin – der er mange nedslidte danske staldanlæg til slagtesvin. Man kunne jo lave en månegrisstald nu med den teknologi, der er til rådighed her og nu. Nye elementer kan så sættes ind i de efterfølgende nye stalde,” sagde afdelingschef Niels-Peder Nielsen til FødevareWatch i forbindelse med Landbrug & Fødevarers kongres i Herning i oktober. Han leder afdelingen Stald & Miljø under Videncenter for svineproduktion (VSP), der er en del af Landbrug & Fødevarer.

Pensionskasser tøver over for grever og svinebaroner

Derfor afviser slagterier at investere i svineproduktion

AP Pension går ind i svinesektoren

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier