FødevareWatch

AP Pension går ind i svinesektoren

Pensionskassen AP Pension har gjort sit indtog i den danske svinesektor – flere investeringer er på vej. Bregentved Gods’ model for gigantprojekt er ikke den foretrukne model.

HERNING

Pensionskassen AP Pension med foreløbig 600 mio. kr. øremærket investeringer i landbrug har i dag investeret i én stor svinefarm, men” to seriøse boblere” kan blive de næste investeringer i dansk svineproduktion.

Det siger direktør i Dansk Farm Management A/S, Torben Andersen, til FødevareWatch. Han er netop nu til branchens årsmøde i Herning.

Vi har gennemført seks investeringer, hvor pengene er betalt. Der er én investering, der er svin. Der ligger en pæn stak, der af den ene eller anden grund er boblere,” påpeger han.

Hvor mange boblere er en ”pæn stak”?

”Vi har fire-seks rigtige seriøse boblere, heraf er to svinebesætninger. ”

Dansk Farm Management A/S er med firmaets egne ord et selskab, ”der har til formål, sammen med AP Pension, at investere i fremtidens Dansk Landbrug. Selskabet indgår i en struktur sammen med AP Pension, hvor selskabets eneste formål og opgave er investeringer i Dansk Landbrug.”

Ikke en Bregentved-model

Som beskrevet på FødevareWatch mandag kører et af landets store godser, Bregentved på Midtsjælland, i stilling til at etablere store svinefarme på godsets arealer. Hensigten er at tiltrække investorer til at opføre og eje nye, moderne stalde, mens ekspansionslystne svineproducenter skal drive landbruget. Godset har jorden og kan håndtere gyllen. Pensionskasser er blandt de investorer, godset har i kikkerten.

Grever vil etablere kæmpe svinefarme

Det er dog ikke umiddelbart den model, som AP Pension går efter – selv om Torben Andersen ikke på forhånd vil afvise en investering:

”Vi har en fast model for at investere i jord og bygninger, og vi går gerne ind i ting, der er moderne, up to date, og hvis det projekt, som jeg ikke kender i detaljer, er moderne og indeholder jord og bygninger, så er vi interesserede,” lyder den første kommentar.

Godset ligger jord til og håndterer gyllen, så investor ejer staldanlæg og bygninger, landmanden kommer med besætning og driver produktionen. Så det er en anden model?

”Lige præcis i forhold til den model, hvor vi bygger en stald på en fremmed mands mark, bliver det en meget specifik diskussion om, hvilke sikkerheder, der er i at gøre det. For generelt vil vi sige, at vi helst vil have jord og bygninger, så vi ved, at den enhed, der bliver bygget er levedygtig. Så derfor skal der i hvert fald stilles fuld sikkerhed omkring både jordens og bygningernes sammenhæng.”

Så I er umiddelbart interesseret i at gå ind i den type større produktioner?

”På den ene eller anden facon, ja. Når de engang har det færdigbeskrevet, så kigger vi selvfølgelig på det. Og ser, hvad der kan lade sig gøre i praksis. Men langt hen ad vejen, vil vi som sagt gerne have jorddelen med også.”

Hvor store investeringer taler vi om?

”Vi troede selv i starten, at det var 15-25 mio. kr., men de er typisk på 30-40 mio. kroner plus. Svineprojektet kommer til at producere 43.000 smågrise.”

Fornemmer I, at der er interesse blandt svineproducenter?

”Ja, det er der.”

Og det er den rigtige type landmænd?

”Ja, det er det. ”

Ingen top-end

I har holdt omkring 100 møder, hvad er de største udfordringer – en urealistisk tilgang?

”Nej, det er det ikke. Mange har været igennem måske tre-fire år, hvor det de gerne vil, ikke har kunnet lade sig gøre. Når vi først kommer igennem den første samtale, får de en meget positiv holdning, men de kommer lidt uden de helt store forventninger. De er meget dedikerede, de vil det her, og jeg kigger på, om de er fokuserede, om de netop vil det. Og så skal de have evner og dokumentation for, at de kan.”

Hvor mange landbrug, herunder svineproduktioner vil I gå ind i?

”Vi har ikke nogen top end på det. I første omgang er der afsat 600 mio. kr., og det bliver 10-20 stykker. Men det kan godt blive meget mere. Det er jo AP Pension, der evaluerer.”

Skal gøre sig erfaringer

Er det dit indtryk, når du er i miljøet, at der er andre pensionskasser, der også er interesseret?

”Jeg kender ikke pensionskasser som sådan, men har været rundt og snakke med dem, da vi startede det. De eneste, der ville og var klar, var AP Pension. De synes, at det var spændende og ville ind og gøre sig nogle erfaringer. ”

Er der noget svinesektoren selv kan gøre for at gøre sig mere attraktiv over for dig og pensionssektoren?

”Det er da det, som de gør – det er helt klart at gøre sig mere konkurrencedygtig og sikre i deres output, og produktionsteknisk ligger de godt; danske bønder er nogle af dem, der er bedst til at tjene penge. Problemet er, at de skylder for mange væk. De har ikke et indtjeningsproblem, men et kapitalproblem.”

Timingen er måske ikke den bedste, med de udsigter de skildrer for 2015 og 2016?

”Hvis vi skal ud og bygge noget nyt, så er de klar om 1,5-2 år. Til den tid har vi haft en krise, og det skal bygges op igen. Hvis man vil ind i svineproduktion, skal man sørge for, at man er rentabel, og så må man ikke begynde at ryste på hånden på grund af konjunkturerne. Det vil sige, at man skal sættes sig med et finansielt set up, der gør, at man ikke sidder for dyrt. Man skal være parat til konjunktudsving. Og de skal få forklaret bankerne den sammenhæng.”

NNF leder efter nye modeller

FødevareWatch spurgte mandag fødevareforbundet NNF, om det er forbundets holdning, at NNF-medarbejdernes pensionskasse, Industriens Pensionskasse, bør gå ind i denne type projekter? Formand Ole Wehlast lod gennem sin kommunikationsrådgiver, Laurids Hovgaard, forstå, at han ikke har kommentar til den konkrete sag. Sagen er heller ikke drøftet i forbundet.

Hovgaard henviser dog til en tidligere udtalelse til fyens.dk i forbindelse med Danish Crowns varslinger af fyringer og lukning af slagterier tilbage i januar. Her efterlyste Ole Wehlast nye modeller til at sikre fremtidens fødevareproduktion. Fyens.dk skrev:

 ”NNF peger på flere muligheder. Blandt andet har AP-Pension opkøbt landbrug og dermed givet landmændene økonomisk mulighed for at opretholde deres produktion. ”Jeg vil gerne opfordre andre pensionsselskaber til at kigge på lignende modeller. Vi bliver nødt til at tænke ud af boksen og turde gå nye veje, hvis vi vil fastholde dansk fødevareproduktion,” siger forbundsformand Ole Wehlast.”

Det lykkedes ikke mandag FødevareWatch at få en kommentar fra Industriens Pensionskasse.

Direktør: Bønder og långivere bør investere i stordrift

Svineproducenter vil halvere brugen af den værste antibiotika

Grever vil etablere kæmpe svinefarme

Mere fra FødevareWatch

Horestas nye direktørtrio: Vi skal blive skarpere

INTERVIEW: Horesta er på mange måder den ønskede fælles indgang for hotel- og restaurationsbranchen, men ifølge organisationens tre nye direktører er der dog steder, hvor der kan strammes op. ”Vi er en Ferrari, der kører på to ventiler i stedet for otte,” lyder det.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier