FødevareWatch

Svinesektor efterlyser 'månegrise' her og nu

Den danske svinesektor står over for massive investeringer i nye stalde, og landmændene ser gerne, at et stort ambitiøst 'månegris-projekt' skydes i gang. Minister har sat projekt på pause.

Der er behov for renovering eller nybygning af ca. 200.000 slagtesvinepladser årligt, svarende til en investering på ca. 700 mio. kr.

Det er den kontante melding fra organisationen Landbrug & Fødevarer, der ærgrer sig over, at fødevareminister Dan Jørgensen (S) har sat det mest ambitiøse projekt til dato på pause – projekt ”månegris”.

”Det er ærgerligt, at vi ikke får lavet en demonstrationsstald forholdsvis hurtig, fordi det jo er nu, der er behov for at få etableret nogle nye stalde til slagtesvin – der er mange nedslidte danske staldanlæg til slagtesvin. Man kunne jo lave en månegrisstald nu med den teknologi, der er til rådighed her og nu. Nye elementer kan så sættes ind i de efterfølgende nye stalde,” siger afdelingschef Niels-Peder Nielsen til FødevareWatch. Han leder afdelingen Stald & Miljø under Videncenter for svineproduktion (VSP), der er en del af Landbrug & Fødevarer.

Varmt emne på kongres

Netop månegris-projektet var et af flere varme emner på den nyligt overståede svinekongres i Herning, fordi den type, typisk store, stalde vil være helt i front teknologisk og miljømæssigt – og sikre et bedre afkast til producenten.

Månegrisstalden fik sit navn med inspiration fra de folk, der i begyndelsen af 1960’erne besluttede at sætte den første mand på månen. Dengang udviklede man også teknologien undervejs. I landbrugskredse har man bl.a. hæftet sig ved, at det er et projekt, hvor også embedsmændene er dybt involveret og engageret – og det opfattes som et godt tegn for projektet succes. Ikke desto mindre har fødevareministeren i september i år sat projektet på stand-by, fremgår det af en meddelelse på Naturerhvervstyrelsens hjemmeside:

”I de seneste måneder har vi set omridset af en række teknologiske landvindinger. Derfor har fødevareministeren bedt om time-out for udbuddet af Månegrisstalden. Hvis vi skubber det første spadestik, kan de bedste nye teknologier nå med i Månegrisstalden.”

Mere dyrevelfærd

I det ekstra år skal der være særlig fokus på at implementere mere dyrevelfærd i staldene i samspil med bedre miljø og øget effektivitet. Stalden er nu planlagt til at stå færdig i slutningen af 2017 og de første resultater af projektet vil blive dokumenteret i løbet af 2018.

Enhedschef Anders M. Klöcker i NaturErhvervstyrelsen siger, at ministeren med Svinehandlingsplanen har sat høje ambitioner for dyrevelfærden i fremtidens svineproduktion.

”Vi er derfor gået tilbage i maskinrummet. Nu skal vi skabe de bedste betingelser for, at erhverv og forskere udvikler endnu bedre løsninger til også at give en høj dyrevelfærd i fremtidens svinestald, Månegrisstalden. Om et år kan vi have den teknologi, vi mangler i dag, så stalden bliver en succes på både dyrevelfærd, miljø og vækst.” påpeger han.

Han fremhæver, at idéen bag projektet er, at en masse nye tanker og teknologier kommer i spil i takt med, at de kloge hoveder arbejder sammen.

"Månestald 1.0"

Landbrugets top slog dog fast på årsmødet, at der er brug for staldløsninger her og nu – en slags ”Månestald 1.0”, som det blev udtrykt.

”Vi kunne tænke os at have noget, der var synligt for alle svineproducenter, så der kunne etableres flere af dem. Altså stimulere andre til at lave noget tilsvarende,” siger Niels-Peder Nielsen.

Flere konsortier i spil til første projekt

Han fortæller, at der i forhold til månegris-projektet skal  dannes konsortier med henblik på etablering af den første stald. Planen er at afholde workshops og invitere teknologifirmaerne. Det er firmaer, der bygger stalde, leverer miljøteknologi, inventar, foderanlæg, ventilation og så videre.

”Jeg ved, at der allerede er flere grupper, der arbejder på det rundt omkring i landet,” påpeger han.

Støtte?

En moderne, stor stald med 8.000 stipladser giver grundlag for en årlig produktion på 32.000 slagtesvin og kan hurtigt løbe op i en pris i omegnen af 40 mio. kr. I den sammenhæng drøfter landbruget en mulig investeringsstøtteordning, som støtter med 20 pct. af staldanlæggets byggeomkostning. Ifølge Niels-Peder Nielsen er der tale om mulig  støtte fra de såkaldte ”Landdistriksmidler".

Grever vil etablere kæmpe svinefarme 

Pensionskasser tøver over for grever og svinebaroner 

Derfor afviser slagterier at investere i svineproduktion 

AP Pension går ind i svinesektoren

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier