FødevareWatch

Grever vil etablere kæmpe svinefarme

Gods vil tiltrække investorer og svineproducenter til stort projekt, der skal producere mindst 120.000 svin årligt. Man vil forsøge at friste Danish Crowns globale ærkerival.

Et af landets store godser, Bregentved på Midtsjælland, kører nu i stilling til at etablere store svinefarme på godsets arealer. Hensigten er at tiltrække investorer til at opføre og eje nye, moderne stalde, mens ekspansionslystne svineproducenter skal drive landbruget. Godset har jorden og kan håndtere gyllen.

Det fortæller inspektør på godset, Lars Erik Nielsen, til FødevareWatch.

”Vi har ansøgt om godkendelser til fire sites – tre i Faxe kommune og et i Ringsted. Det bliver fire sites, der hver producerer 30.000 grise årligt. Fire separate anlæg, der ligger helt isoleret fra hinanden,” siger han og tilføjer, at der er mulighed for seks anlæg, hvis man beslutter det.

Prospekt på vej

Bregentved ejes af familien Moltke og har været i familiens eje siden år 1746. Godsets nuværende ejere er kammerherre, hofjægermester greve Christian G. P. Moltke og greve Frederik C. A. Moltke. De tilhørende arealer er på 6.519 ha., hvor landbruget udgør 3.465 ha., og skovbruget 3.054 ha.

”Vi er ved at udarbejde prospekt for det og skal nu ud og finde investorer, der skal eje ejendomsselskabet, der skal bygge staldene. Den model, vi vil lave er, at vi lægger jord og arealer til og håndterer gyllen. Vi forestiller os, at der bliver tre parter – foruden os en investor, der ejer bygninger og en land, der skal leje stalden og stå for driften,” påpeger inspektøren.

Hvilke investorer går i efter?

”Vi prøver at lave et prospekt, der bliver så tiltalende som muligt. Nu er der jo kommet en dækningsbidragsgaranti fra Danish Crown, og det er noget, som investorer godt kan lide. Det gælder om at få så lav rente som muligt.”

Har i pensionskasser i tankerne?

”Det kan være alle, som er interesserede, men pensionskasser kunne jo være oplagte.”

Har spurgt de store danske

Er de store slagterier som Danish Crown og Tican med i tankerne som investorer?

”Det er de ikke, det har vi spurgt dem om, og de sagde nej.”

Lars Erik Nielsen henviser i den forbindelse til, at Tican som følge af faldende slagtninger for to år siden foreslog at starte egen svineproduktion. Men det blev stemt klart ned på generalforsamlingen.

”Der er de meget kategoriske. Men modsat så har vi da tænkt os at sende en mail til Smithfield (verdens største kødkoncern, der også producerer svin, red.) og spørge, om de vil ind på det danske marked. De er jo vant til det.”

Han tilføjer, at det også er en mulighed, at der kun er to parter om projektet – nemlig godset og en svineproducent. Nogle har allerede ytret ønske om selv at skaffe kapitalen, hvis det bliver for dyrt med en ekstern investor som ejer af staldene.

Skal kunne lade sig gøre

Ifølge inspektøren bør det være muligt at finde interesserede svineproducenter derude med det potentiale, som der er i, at godset allerede har jord og arealer og kan håndtere gyllen. Desuden er det muligt, men ikke nødvendigt, for landmanden at købe foder på godset – typisk til priser, der er lavere end i Jylland, hvor der ofte også skal betales for at få kornet transporteret fra Sjælland.

”Hvis det ikke kan lade sig gøre på de betingelser, så er dansk svineproduktion en afviklingsforretning,” siger han.

Hvor stor ejerandel vil i skulle have i et sådant selskab?

”Vi skal ikke nødvendigvis have en ejerandel – men vi skal have et beløb for arealer og for at tage gødningen.”

Investeringen i moderne bygninger, herunder især stalde og gylleopbevaring anslår han til at være 30-35 mio. kr. per site.

Ny Tulip-investering skal skabe 45 job

Nedtur i milliardklassen rammer landbruget

Nyt lån skal lokke flere unge landmænd til erhvervet

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier