Landbrug & Fødevarer stævnet i sag om svinebakterier

Landbrug & Fødevarer bliver nu stævnet af Dansk Journalistforbund (DJ) på vegne af to journalister.
Foto: TOBIAS NØRGAARD PEDERSEN
Foto: TOBIAS NØRGAARD PEDERSEN

I et forsøg på at standse Landbrug & Fødevarers forsøg på at forhindre Fødevarestyrelsens udlevering af dokumenter om landbrug, der er inficerede med svine-MRSA-bakterier, har Dansk Journalistforbund på vegne af to journalister stævnet organisationen.

Det skriver Information.

Sagen er af principiel karakter og handler om økonomisk stærke organisationers mulighed for at hindre offentlighed, siger mediejurist Oluf Jørgensen fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole til Information.

I juni udtalte Folketingets Ombudsmand, at Fødevarestyrelsen ikke havde tilstrækkeligt grundlag for at hemmeligholde oplysninger om, hvilke svinefarme der er smittet med svine-MRSA, sådan som styrelsen først havde lagt op til i en afgørelse over for journalisterne Nils Mulvad og Kjeld Hansen.

Da Fødevarestyrelsen efterfølgende ville efterleve Ombudsmandens udtalelse, stævnede Landbrug & Fødevarer staten for at få omgjort afgørelsen om at give journalisterne aktindsigt, og denne stævning har opsættende virkning på udlevering af aktindsigten.

"Vi er indtrådt i sagen og nedlægger selvstændig påstand om, at materialet skal ud­leveres, og at Landbrug & Fødevarers krav om opsættende virkning skal afvises," udtaler DJ's advokat, Tyge Trier.

Ifølge DJ er oplysningerne om svine-MRSA-inficerede landbrug af stor offentlig interesse, fordi de omhandler fødevaresikkerhed. Omvendt argumenterer Landbrug & Fødevarer for, at landmænd ikke skal hænges ud i offentligheden, hvis deres svinebesætninger er smittet.

Friland: Ingen kan sige sig fri for MRSA

Bornholmske landmænd vil lave svin uden antibiotika

Eksperter: Genoptag MRSA-test af kød

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Foto: Lars Skaaning

Fortsat umuligt at spore Skares gamle kød

For abonnenter

Foto: Finn Frandsen

Bagerkæder sænker priserne