Ny teknologi fjerner lugten fra svineproduktion

En dansk katalysator påvirker foderet, så ammoniakfordampningen bliver mindre. Flere landmænd bruger teknologien, men virkningen er fortsat udokumenteret.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

En ny dansk katalysator fjerner lugten fra svinestalde og fra gylle og kan spare den enkelte landmand flere hundredetusinde kroner om året.

Det skriver Politiken.

Teknologien hedder Power Pack, og den fungerer blandt andet ved at påvirke foderet, så dyrene får lettere ved at optage protein. Det betyder, at ammoniakfordampningen fra gyllen bliver mindre, og at gyllen bliver bedre gødning.

Systemet er udviklet af Biotech Innovation og er solgt til lidt under 400 landbrug. Den samlede pris er cirka 140.000 kr., hvilket er markant lavere end prisen på et luftrensningsanlæg, der koster op mod halvanden mio. kr.

Kalveproducent Søren Peter Funder har installeret systemet, og han er glad for den nye teknologi.

”Vi sparer 10-20 procent af proteinfoderet. Det bliver til en besparelse på omkring 400.000 kroner om året. Der er ikke mange investeringer, der giver sådan et afkast”, siger han til avisen.

Power Pack er ikke godkendt af de danske myndigheder, da virkningen fortsat ikke er dokumenteret, men det er tilladt at bruge systemet i en prøveperiode på tre år.

Ny dansk forskning skal give bedre vin

Ny dansk teknologi kan skanne fødevarer på produktionsbåndet

Dansk akvakultur sælger grøn fisketeknologi til udlandet

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Stifter Kaspar Basse startede Joe & The Juice for 20 år siden. | Foto: Gregers Tycho

Joe & The Juice er sat til salg