Ny dansk teknologi kan skanne fødevarer på produktionsbåndet

Danske forskere har udviklet en teknologi, der gør det muligt at skanne alle fødevarer på produktionsbåndet, og ikke kun dem der udtages til stikprøvekontrol.
Foto: Joachim Adrian/POLFOTO
Foto: Joachim Adrian/POLFOTO

Et dansk forskerhold er lykkedes med at udvikle en laserteknologi, som kan åbne for langt mere gennemgående screening af danske fødevarer.

Hvor man i dag udtager enkelte fødevarer fra en given produktion til stikprøvekontrol, kan den nye teknologi screene alle fødevarerne på produktionsbåndet og dermed udføre en langt mere omfattende kontrol.

Den nye opfindelse betyder, at teknologien kan flyttes fra laboratoriet til fødevarevirksomhedernes produktionsenheder.

”Når vi i dag kontrollerer fødevarer, sker det med en teknik, hvor vi måler med svagt infrarødt lys fra basalt set et glødende søm, som udstråler i alle vinkler og er ukohærent, så det ikke kan fokuseres. Med den nye laserteknologi får vi målinger, som er langt mere fokuserede, hurtige og mere rige på informationer. En af udfordringerne i den nye teknologi er, at støjniveauet er meget højt. Det arbejder vi på at få løst, så teknologien kan anvendes under almindelige produktionsforhold,” siger Ole Bang, professor på DTU Fotonik, i en pressemeddelelse.

Bag teknologien står forskerhold fra DTU Fotonik, Aarhus Universitet, Københavns Universitet og de to danske virksomheder Foss Analytical og NKT Photonics.

Foruden fødevaresikkerhed er det forskerholdets forventning, at laseren i fremtiden kan bruges på andre områder lige fra tidlig kræftdiagnosticering til landbrug.

"Visionen er, at hurtigheden og robustheden af målesystemerne baseret på denne laser vil være så god, at den tillader at kontrollere fødevarekvalitet on-site og on-line,  potentielt endda tillade landmanden at have et system på traktoren og måle jordens kvalitet, mens han kører på marken," står der i pressemeddelsen.

Innovationsfonden har investeret 15 millioner kroner i forskningsprojektet, hvilket er halvdelen af det samlede budget. Projektets officielle titel er Light and Food og projektet fortætter frem til 2017.

Forskere afslører kaffens DNA

Innovationskraften i dansk fødevaresektor er førende i EU

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Coop frasælger en række butikker og rydder op i organisationen med en bl.a. fyringer af administrative medarbejdere. | Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix.

Coop sælger 35 og lukker 19 butikker

For abonnenter