FødevareWatch

Forskere afslører kaffens DNA

Et internationalt forskerhold har kortlagt DNA-profilen af den kaffeplante, som danner grund for næsten en tredjedel af verdens kaffeproduktion. Det kan gøre det nemmere at påvirke koffeinmængden i kaffe i fremtiden og sikre planten mod sygdom.

Foto: Colourbox

En gruppe internationale forskere har gennem at nyt projekt, som netop er blevet beskrevet i tidsskriftet Science, formået at kortlægge kaffeplanten coffea canephoras DNA-profil. Det skriver branchemediet Nutra Ingredients.

Det kan føre til vigtig ny viden om planten, der skaber de såkaldte Robusta-kaffebønner, som tegner sig for ca. 30 pct. af verdens samlede kaffeproduktion.

”En gensekventering (kortlægning af en DNA-profil, red.) kan være et vigtigt skridt mod at forbedre kaffe,” siger Philippe Lashermes, der har stået i spidsen for forskningsprojektet, ifølge mediet.

Bl.a. kan den nye viden føre til, at man på meget nemmere vis kan påvirke indholdet af koffein i kaffen, så man både kan skabe mere koffeinholdig kaffe eller reel koffeinfri kaffe.

Den kaffe som i Danmark kaldes koffeinfri kaffe er i virkelighed blot kaffe med mindre koffein end normalt, og den indeholder som regel mellem 1 og helt op til 20 pct. af den originale koffeinmængde. Men nu er der altså håb om, at man fremover kan skabe kaffe, som er hel fri for koffein.

Herudover giver DNA-kortlægningen også forhåbninger om, at man i fremtiden kan manipulere visse gener i planten og dermed skabe en kaffeplante, som er resistent overfor sygdomme, så man i fremtiden i langt højere grad kan sikre verdens kaffeproduktion.

Organisation forventer laveste kaffeproduktion i tre år

Borebiller kan gøre kaffen endnu dyrere

Dansk kaffesalg til detailhandlen på tilbagetog

Fremskyndet El Niño presser kaffepriser i top

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier