Ny dansk forskning skal give bedre vin

Danske forskere har udviklet en nanosensor, der kan måle den oplevelse, vi får, når vi drikker vin. Opfindelsen kan effektivisere vinproduktionen.
Foto: Janus Engel
Foto: Janus Engel
AF FREDERIK NØRBY

Forskere på Århus Universitet har udviklet, hvad der bedst kan betegnes som en slags kunstig minimund, der ved hjælp af spytproteiner kan måle den fornemmelse der opstår i munden, når man drikker vin.

I vinindustrien kan den nye nanosensor få en vigtig rolle, da den gør det muligt for vinbonden at styre vinen fra start til slut.

I dag kan vinbonden først måle vinens tørhed, eller dens såkaldte astringent, når vinen er færdig, og kun ved brug af et professionelt smagspanel, hvilket i sagens natur er en menneskelig vurdering.

Med sensoren kan man allerede i begyndelsen af fremstillingsprocessen følge hvor meget astringent, der er i vinen, og på den måde kan man hele tiden holde styr på, at vinen har den ønskede fornemmelse af tørhed.

”Vi ønsker ikke at erstatte vinsmageren. Vi ønsker blot et værktøj, der er nyttigt i vinproduktionen. Når man producerer vin ved man, at det færdige produkt skal have en bestemt smag med et bestemt niveau af astringent. Lykkes det ikke, vil folk ikke drikke vinen”, siger Joana Guerreiro, ph.d.studerende ved iNANO på Århus Universitet.

Når man smager på vin, er dens astringent en af de ting, man ofte bemærker. Det er den fornemmelse, man får i munden, når man drikker vin, og det skyldes vinens tannin, også kaldet garvesyre. Populært kan man sige, at jo højere tanninindholdet er, desto tørrere fornemmelse får man på tungen.

Ny dansk teknologi kan skanne fødevarer på produktionsbåndet

Dansk selskab er blandt verdens mest innovative

Innovationskraften i dansk fødevaresektor er førende i EU

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også