Norsk fiskebranche undrer sig over færøsk Ruslands-offensiv

Den norske fiskebranche undrer sig over, at dens færøske regeringschef netop nu vælger at rejse til Moskva og markedsføre færøske fiskeprodukter.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

I weekenden kunne Berlingske fortælle, hvordan Færøernes regeringschef, lagmanden, midt under krisen mellem EU og Rusland er rejst til Moskva for at sætte skub i eksporten af færøsk fisk til Rusland.

"Det er lidt specielt," siger den øverste talsmand for den norske fiskeindustri, Geir Ove Ystmark, administrerende direktør for FHL, Fiskeri- og Havbruksnæringens Landsforening til avisen.

Ifølge Berlingske rejste Færøernes politiske leder til Rusland for at få gang i forhandlingerne om en frihandelsaftale og samtidig få slettet alle færøske eksportvirksomheder af de russiske veterinærmyndigheders røde liste.

"Vi blander os ikke i, at Færøerne fortsætter med at handle med Rusland; vi havde gjort det samme i deres situation. Og nu er det sådan, at Danmark er ramt af det russiske forbud, og Norge er, men Færøerne er ikke," siger Geir Ove Ystmark, hvis organisation repræsenterer norsk fiskeindustri, havbrug, foderproduktion og biomarin industri.

Ystmark tilføjer:

"Man kan selvfølgelig sige, at det er noget specielt, at Færøerne tager spørgsmålet om frihandelsaftale op med Rusland, sådan som situationen er nu. Ligeledes undrer vi os over, at lagmanden vælger at tage til Moskva for at markedsføre færøske fiskeriprodukter nu, men det må være de politiske myndigheder i Norge, som må vurdere, hvad man eventuelt skal gøre ved det. Vi mener grundlæggende, at handel er noget positivt, som skaber positive relationer mellem landene, og vi henholder os kun til, hvad de norske udenrigspolitiske myndigheder har sagt; det er vi loyale overfor."

Stærkt utilfreds med strafafgift

Mens norsk fiskeindustri måske nok nøjes med at undre sig over lagmandens Ruslands-offensiv er man anderledes utilfreds i forhold til den strafafgift, som Færøerne pålægger færøske fiskeskippere, som lander fisk uden for Færøerne.

"Vi stiller os stærkt kritiske overfor, at Færøerne i denne situation viderefører en landingsafgift på sine fiskefartøjer, hvis de lander fisk til dansk, norsk, irsk og skotsk fiskeindustri. Målet med afgiften er at undgå, at færøsk fiskeindustri skal have konkurrence om sine råvarer," siger han til avisen og understreger, at han forventer politisk handling fra den norske regering.

Dansk akvakultur sælger grøn fisketeknologi til udlandet

Traditionelt fiskekonserves erobrer markedsandele

Dansk fiskegigant sigter efter omsætning på 5 mia

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også