FødevareWatch

Dansk fiskegigant sigter efter omsætning på 5 mia

Den bornholmske fiskekoncern Espersen vil fordoble overskudsgraden over de næste tre år, og forretningen skal inden for få år være dobbelt så stor, siger direktør Klaus B. Nielsen.

Foto: PR / A. Espersen

Der blæser positive vinde i den store bornholmske fiskekoncern Espersen efter et par år med svingende bundlinjeresultater. Som mange fiskekoncerner mærker koncernen, når der kommer mindre kvoter, og priserne på enkelte fiskearter stiger.

”I forhold til det, som vi tidligere har set, så var sidste års regnskab fornuftigt, men bestemt ikke prangende. Det var et fornuftigt år i forhold til de år, som vi kommer fra, og vi følger planerne, som er blevet lagt,” lyder kommentaren fra adm. direktør Klaus B. Nielsen, da FødevareWatch møder ham på virksomhedens københavnske hovedkontor.

Få FødevareWatchs nyhedsbrev gratis to gange dagligt

Med et resultat efter skat på 15,6 mio. kr. voksede bundlinjen i 2013 med 8,8 mio. kr. - og nettoomsætningen for virksomheden, der sælger en række forskellige fisketyper, landede på knap 1,881 mia. kr. mod 1,946 mia. kr. året før.

Vækst- og konsolideringshåb

Trods den lille tilbagegang er der store ambitioner i fiskekoncernen, som på produktionsfaciliteter i Litauen, Polen, Vietnam, Thailand og på Bornholm i alt beskæftiger et par tusinde medarbejdere.

”Vi ser meget gerne, at vi inden for 3-5 år er dobbelt så store, og vi skal inden for en meget overskuelig fremtid samlet gerne nå 5 mia. kr. i omsætning. Hvis det er muligt, så vil vi meget gerne selv drive processen gennem blandt andet at have en højere overskudsgrad. Kan vi ikke selv genere cashflow nok, så skal det ske i samarbejde med andre partnere," fortæller direktør Klaus B. Nielsen.

Vi er sjældent den billigste, men mange af de store kunder har valgt at arbejde sammen med os, fordi vi kan det bedste af begge verdener"

Klaus B. Nielsen, direktør i Espersen

Samarbejdsparterne vil Espersen finde på det europæiske kontinent, uden at direktøren dog kan løfte sløret for aktuelle muligheder. Han mener, at en konsolidering er en helt naturlig konsekvens af et fiskemarked, hvor det i dag er svært at tjene penge, når der blandt andet skal forhandles med detailhandlen.

”I dag er overskudsgraden 2,5 pct., og man skal ikke ryste meget på hånden, når man underskriver noget – hverken på køb eller salg. Derfor stiller vi os også til talsmænd for, at der skal finde en konsolidering sted i branchen. Vi skal være større, hvis vi skal have noget at stå imod med, når vi møder detailbranchen til forhandling et par gange om året," lyder det fra Klaus B. Nielsen, der inden for de nærmeste tre år regner med, at overskudsgraden i fiskedelen vil være dobbelt så stor.

Ny formand i fiskeindustrien

På spørgsmålet om væksten kan hentes gennem andre samarbejder med eksempelvis kapitalfonde, siger Klaus B. Nielsen:

”Private equity tror jeg ikke ret meget på i denne sammenhæng. Hvert fjerde-femte år sker der noget i fiskeri, som gør, at man lige pludselig ikke tjener penge et år, og det kan være svært for sådan nogle partnere at forstå. Det skal være i et krydsejerskab med andre fra industrien, før det er rigtig interessant," siger han.

Kinesisk æra går på hæld

Espersen, der efterhånden har 76 år på bagen, har siden 1995 haft en stor produktion i Polen, og også i Litauen har man været til stede med en produktion gennem mange år. Ud af de tre lokaliteter har Espersen et godt indblik og en afsætning i markederne omkring Østersøen, men også længere ude i verden har virksomheden i de senere år udvidet arbejdet.

I Vietnam har Espersen været tilstede i Ho Chi Minh City (det tidligere Saigon, red.) siden 2010, og man har i dag en produktion, der beskæftiger 350 mand. I Kina lejer Espersen sig ind i på to fabrikker, der i alt beskæftiger 700 ansatte.

At man ikke helt på egen hånd har startet en selvstændig produktion i Kina, hænger sammen med den udvikling, som blandt andet Klaus B. Nielsen ser i denne tid.

”Kina har været en skarp konkurrent i kraft af, at det blandt andet har været muligt at sejle til og fra Kina meget billigt, men lønningerne derude er ved at komme op i et niveau, der minder om de europæiske, og så bliver gabet naturligt mindre," siger han og uddyber:

”Inden for frost, som er vores primære produktsegment, har Kina været den største konkurrent i de sidste 10-15 år, og det, som har gjort det svært at holde indtjeningen oppe, er, at de gennem årene har haft en anden og meget lav kostbase. Den del er ved at ændre sig nu. Vi bliver hele tiden bedre i Europa, så vi udbyttemæssigt er tættere på Kina, end vi var for fem år siden.”

Klaus B. Nielsen ser fortsat Espersen have en produktion i Kina, der blandt andet kan betjene det amerikanske marked, som udgør 20 pct. af Espersens forretning, men med baggrund i den store kapitalbinding, som man i dag har, når man sender nordnorsk laks med skib ud til kinesisk forarbejdning og senere hjemtagning til Europa, den vil snart ændre sig.

"Den traditionelle konstellation, hvor man med meget lav margin køber noget her, sender det helt til Kina og seks måneder senere tager det hjem, den vil ophøre, fordi renten, fragten og frem for alt omkostningerne i Kina kommer til at stige,” siger han og tilføjer:

”Vores forudsigelse er, at produktionen i Kina, som vi kender den i dag, hvor vi også selv har noget derude, er ikke-eksisterende om tre-fire år.”

Fortsat to-strenget strategi

Med aktiviteterne i Asien og i Østeuropa har Espersen satset to-strenget, og det er der ifølge Klaus B. Nielsen en helt klar grund til.

”Vi har i Espersen som den eneste producent bevaret produktion i både Asien og i Europa. Det gør, at vi er prisdygtige på mange produkter, mens vi samtidig kan tilbyde meget kort lead-time, hvis en kunde vil lave en kampagne, eller hvis der sker noget i forhold til handelsforhold eller lignende," siger han og tilføjer:

"Vi er sjældent den billigste, men mange af de store kunder har valgt at arbejde sammen med os, fordi vi kan det bedste af begge verdener, og selv om det koster en smule, så er de klar til at betale det ekstra for sikkerheden, som ligger i det.”

En af de helt store kunder er McDonald's, som Espersen ad flere omgange har arbejdet tæt sammen med. For øjeblikket udgør arbejdet i fastfood-kæden knap 15 pct. af omsætningen i virksomheden, og ifølge Klaus B. Nielsen er det tilpas stort, uden at bornholmerne er afhængige af den store kunde, der aftager fisk til Filet'o'Fish-burgere i omkring 40 lande.

Klar til udvidelser

Med ønsket om øget vækst på både top- og bundlinje og en tro på, at det igen giver mening at have produktionsvirksomhed i Europa, har Espersen gjort klar til udvidelser i Polen og Litauen.

”Vores fabrikker i Litauen og Polen ligger klar til hurtigt at kunne udvide produktionen med 25-30 pct. uden de store investeringer. Det vi ikke skal producere i Kina om 3-4 år, det skal produceres de steder, og det kommer til at kunne foregå til samme priser som de kinesiske, det er helt sikkert. Måske endda billigere,” siger Klaus B. Nielsen.

Fødevarer, drikkevarer, detail og landbrug. FødevareWatch dækker bredt - læs mere i vores gratis nyhedsbrev

Afdæmpet år i sigte

Espersen ejes af det fondsejede danske selskab Insepa A/S, som også kontrollerer det bornholmske fiskeemballagefirma Beck Pack Systems. Sidste år havde sidstnævnte virksomhed, der har omkring 50 ansatte, et rekordresultat på 48 mio. kr.

Ifølge Klaus B. Nielsen skyldtes det tårnhøje resultat i Beck Pack Systems, at man på markedet for emballage til de såkaldte fiskeblokke på 7,5 kilo solgte ekstraordinært mange kasser til et overraskende stort fiskemarked, og han har ikke samme forventninger til dette års regnskab.

Den samlede bundlinje i Insepa A/S landede i 2013 på 64 mio. kr. ud af en omsætning på knap 2,2 mia. kr.

For det indeværende regnskabsår forventer selskabet ifølge adm. direktør Klaus B. Nielsen samlet et lidt lavere resultat.

”Insepa-overskuddet bliver mindre end sidste år, men det skyldes primært, at vi forventer, at emballagedelen falder tilbage i et normalt niveau. Vi regner med et ebit-resultat, som er 10-15 mio. kr. mindre end sidste år," siger han.

For fiskerivirksomheden Espersen alene regner Klaus B. Nielsen, trods forhåbninger om stor vækst i de kommende år, med et ret afdæmpet 2014-regnskab.

”Vi når knap budgettet for første halvår 2014. Det bliver 10-15 pct. bedre end sidste år, men vi mærker over en bred kam, at detailsektoren ikke køber nok. Vi har ikke mistet kunder, men detailsektoren i Europa, hvor vi er store i England, Tyskland, Schweiz, har det svært, og det mærker vi,” siger han til FødevareWatch.

Madambassade skal kickstarte Bornholms fødevareklynge

Espersen vil hjælpe bornholmske projekter

Stærkt sammenhold bag Bornholms "røgeri-familie"

Mere fra FødevareWatch

Spar styrker fokusset på egne mærker

Detailkædens egne private label-varer skal fylde mere i sortimentet, og der sættes derfor fut under udviklingen af nye sortimenttilføjelser på tværs af kategorier som frost, friske fødevarer og non-food. Ifølge mediet The Grocer sker det i et forsøg på at imødekomme forbrugernes efterspørgsel efter billigere varer i en tid med tårnhøj inflation. Hvilke konkrete produkter, der kommer ud af Spars øgede fokus på private label-mærkerne, melder historien intet om, men detailkæden meddeler, at man har planer om at skabe 90 nye produktlinjer i løbet af 2023 på tværs af alle tre kategorier. Kædedirektør, Louise Hoste, uddyber:”Taget leveomkostningskrisen i betragtning kommer Spars brandteam uden tvivl til at gennemgå alle kategorier for at sikre, at kunderne har passende muligheder for at nå deres budgetter, uanset om det er kunder, der stadig ønsker at forkæle sig med premium, eller kunder, der leder efter billigere varer.”Tilbudsjagten er nu også gået ind på Coops egne mærkerLeverandører om årsforhandlinger: ”Alle ender med at fire på indtjeningen”Danskerne flokkes om tilbud - analysehus peger nye tendenser ud

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier