Svinepest rammer endnu et land

Man har for første gang registreret et tilfælde af afrikansk svinepest i Estland, og dermed er hele Baltikum nu påvirket af sygdommen.
Foto: Joachim Adrian/POLFOTO
Foto: Joachim Adrian/POLFOTO

Den smitsomme sygdom afrikansk svinepest, som har hærget en række østeuropæiske lande, er nu også nået til Estland.

Det fremgår af en meddelelse fra Videncenter for Svineproduktion under Landbrug & Fødevarer.

Sygdommen er påvist i et vildsvin, der er fundet 6 km fra grænsen til Letland, og derfor må hele Baltikum nu regnes som et risikoområde, hedder det i meddelelsen.

I løbet af 2014 er der konstateret udbrud af afrikansk svinepest i både vildsvin og tamsvin i Letland, Litauen og Polen, mens sygdommen har floreret i især den europæiske del af Rusland siden 2007 og også har bredt sig til Hviderusland og Ukraine i de senere år. Men det er altså første gang, at man registrerer et tilfælde af sygdommen i Estland.

Afrikansk svinepest har indtil videre ikke direkte berørt Danmark, men i løbet af sommeren blev et svinelandbrug i Litauen, som er ejet af det danske investeringsselskab Idavang, hårdt ramt af sygdommen. Her blev 60 svin smittet og døde, og det førte til at man aflivede samtlige 20.000 søer og slagtesvin på farmen.

Fødevarestyrelsen opfordrer til, at personer og virksomheder, der har kontakt til de berørte områder, er særligt påpasselige med smittebeskyttelse, blandt andet sørger for grundig rengøring og desinfektion af transportvogne, der har transporteret svin, og sørger for blandt andet at skifte tøj, inden de kommer ind på danske besætninger.

Du kan se en oversigt fra EU-Kommissionen over udviklingen i tilfælde af Afrikansk Svinepest mellem 2006 og 2014 her.

Frygtet svinepest rammer dansk producent

Få overblikket over den afrikanske svinepest her

Fælles baltisk front mod svinepest

Svinepest-alarm er afblæst

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også