FødevareWatch

Få slagteriarbejdere er smittet med MRSA

Kun fem slagteriarbejdere har fået konstateret MRSA i år. Tallet kan dog være højere.

Svinebakterien MRSA spreder sig hastigt i den danske befolkning, hvor eksperter anslår, at mellem 6.000 og 12.000 mennesker er smittede.

Bakterien smitter ved kontakt med levende grise og kan i værste fald være dødelig. Men trods smittefaren så har kun ganske få slagteriarbejdere fået konstateret MRSA.

Det skriver fødevareforbundet NNF.

Tal fra Statens Serum Institut viser, at kun fem slagteriarbejdere har fået konstateret MRSA i år, mens 21 slagteriarbejdere er blevet smittede siden 2010. Der kan dog være et større antal, der har bakterien i kroppen uden at vide det, da man ikke opdager den, hvis man ellers er sund og rask.

Sanering er en dyr løsning

Fagforbundet 3F kritiserede onsdag, at landbrugsmedarbejdere, der dagligt arbejder med svin, ifølge Sundhesstyrelsens anbefalinger ikke skal behandles, hvis de bliver smittede. Årsagen er, at arbejderne vil blive smittede igen, når de vender tilbage til deres arbejde. Samtidig er landmændene ikke forpligtiget til at tjekke om deres besætninger er smittede.

Tillidsrepræsentant ved Danish Crown på Sæby, Karsten Thomsen, fortæller, at svinebakterien har givet anledning til bekymring på slagterierne.

En del kolleger har været bekymrede for sig selv og ikke mindst familien"

Karsten Thomsen, tillidsrepræsentant, Danish Crown

"Vi har fået en god orientering om risikoen for MRSA. En del kolleger har været bekymrede for sig selv og ikke mindst familien. Vi kan ikke gøre meget for at nedbringe smittefaren, da vi i forvejen har et højt hygiejneniveau," siger han til NNF.

Fødevareminister Dan Jørgensen fortalte på et samråd onsdag, at man forventer, at 50 procent af svinebesætninger er smittede med MRSA.

"Det vil betyde, at en sanering vil koste næsten ni milliarder kroner kroner. Det er foruden omkostninger i forhold til reintroduktion og tab af eksport," sagde Dan Jørgensen ifølge Landbrugsavisen og vurderede, at metoden er for dyr i forhold til at komme problemet til livs.

Medarbejdere på svinefarme skal ikke i MRSA-behandling

Politikere om MRSA: Hvad skal vi gøre

Seruminstitut: De fleste MRSA-dødsfald har intet med svin at gøre

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier