FødevareWatch

Sildekrigen er afblæst

Sildekrigen mellem EU og Færøerne nærmer sig sin afslutning, meddeler EU-Kommissionen.

Foto: Jan Dagø

EU og Færøerne er onsdag nået til politisk enighed om en aftale, der skal afslutte det seneste års strid om sildefangst i Nordatlanten.

Det oplyser EU-Kommissionen.

"Det er med stor glæde, at jeg i dag kan meddele, at EU og Færøerne på politisk plan er enedes om at afslutte deres sildestrid," udtaler fiskerikommissær Maria Damanaki i en pressemeddelelse og fortsætter:

"Ifølge aftalen, jeg har indgået med den færøske fiskeriminister, Jacob Vestergaard, vil Færøerne sætter en stopper for deres ubæredygtige fiskeri af atlantoskandisk sild i det nordøstlige atlanterhav. For vores del vil EU-Kommissionen handle for at stoppe de handelsrestriktioner, vi indførte mod Færøerne i august 2013 som reaktion på den ubæredygtige håndtering af bestanden."

Kommissæren glæder sig over, at Færøerne nu vil stoppe sin igangsatte sag mod EU ved Verdenshandelsorganisationen WTO. Til gengæld lover EU at afblæse sine snart et år gamle sanktioner, der blandt andet har forhindret færøske sildefiskere i at lægge til havn i EU.

Sagen har været særligt følsom for Danmark, fordi den danske stat har haft en dobbeltrolle som både medlem af EU og som partner i rigsfællesskabet.

Det har for eksempel betydet, at Danmark på én og samme tid har måttet indføre EU's sanktioner og føre Færøernes sag til WTO.

"Efter lange og intensive forhandlinger er jeg nu glad for, at vi snart kan regne sildestriden som fortid. Færøske fiskere vil snart kunne vende tilbage til EU-farvand, og europæiske fiskere kan fortsætte deres traditionelle fangst i færøsk farvand. Lad os nu fokusere på at arbejde sammen mod bæredygtigt fiskeri i det nordøstlige atlanterhav," udtaler Damanaki.

Masser af penge i fiskeaffald

Opdrættet fisk driver vækst i fiskeindustri

Miljøindsats i dansk fiskeriområde bremset af lange forhandlinger

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier