Drastisk norsk MRSA-plan iværksat

Den norske fødevarestyrelse mener, at den dødelige MRSA-bakterie skal nedkæmpes ude i staldene, og derfor screener man nu alle landets svinebesætninger.
Foto: Joachim Adrian/POLFOTO
Foto: Joachim Adrian/POLFOTO

I Norge går man et stort skridt videre i bekæmpelsen af den dødelige MRSA-bakterie.

Modsat den danske smittebeskyttelsesplan, som tirsdag blev fremlagt af fødevareminister Dan Jørgensen (S), hvor man vil bekæmpe bakterien gennem en række hygiejnemæssige tiltag, så vil man i Norge screene samtlige svinebesætninger, for på den måde at finde de ramte besætninger, isolere dem og sørge for at smitten ikke kommer ud af stalddøren.

Det skriver Ing.dk.

"Vi har besluttet at screene alle farme med mere end ti søer for MRSA, fordi det er nødvendigt for at få et overblik over omfanget, så vi kan træffe de bedste beslutninger om, hvordan vi kommer af med bakterien," siger Ole Fjetland, der er assisterende tilsynsdirektør i Mattilsynet, Norges fødevarestyrelse til hjemmesiden.

Den norske indsats omhandler screening af 1150 besætninger, mens man i Danmark vil skulle screene omkring 4000, hvis man gjorde som de norske myndigheder.

De danske myndigheder er fra flere sider blevet kritiseret for ikke at gøre nok i sagen, som indtil vider har medført fire danske dødsfald, efter at den smittefarlige MRSA-virus har spredt sig fra svin til mennesker.

Fem punkter fra Dan J.

Tirsdag præsenterede fødevareminister Dan Jørgensen en fempunktsplan, som skal holde MRSA-bakterien ude i staldene.

De fem punkter i planen:

1. Krav om tøjskift og håndvask når man forlader stalden

Der bliver indført krav om smittebeskyttelse, når mennesker forlader svinebesætninger. Kravene vil minimere risikoen for, at der føres smitstoffer, herunder også resistente bakterier, med ud fra stalden og videre ud i samfundet.

2. Krav om smittebeskyttelsesplan

Udover krav om vask af hænder og tøjskift ved udgangen fra stalden indebærer smittebeskyttelseskravet, at landmanden og dyrlægen sammen skal drøfte hvilke yderligere tiltag, der kan reducere spredningen af bakterier og sygdomme fra stalden. Tiltagene skal fremgå af en smittebeskyttelsesplan, der udarbejdes for den pågældende besætning.

3. Rutinemæssig flokmedicinering stoppes

Syge dyr skal selvfølgelig behandles, men at behandle en hel besætning med medicin er langtfra altid nødvendigt. Derfor er der netop indført krav om flere dyrlægebesøg i form af sygebesøg samt krav om laboratorieundersøgelser, så kun de dyr, der er syge, får antibiotika.

4. Ny MRSA rådgivningstjeneste

Fra 1. juli oprettes en rådgivningstjenesten målrettet personer, der arbejder med svin og sundhedspersoner. Rådgivningstjenesten vil være en væsentlig aktør i forhold til at begrænse smitten af svine-MRSA i samfundet

5. Undersøgelse af afgiftsstruktur på antibiotika

Der igangsættes en evaluering af afgiftsstrukturen på antibiotika, der har til formål at finde nye løsninger, der kan styrke incitamentet til at vælge alternativer til antibiotikabehandling, som f.eks. forebyggende vaccinationer.

Minister klar med plan for frygtet svinebakterie

Professorer langer ud efter myndighederne efter dødsfald

Overlæge nedtoner frygt for svinebakterie

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Coop frasælger en række butikker og rydder op i organisationen med en bl.a. fyringer af administrative medarbejdere. | Photo: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix.

Coop sælger 35 og lukker 19 butikker

For abonnenter