FødevareWatch

Overlæge nedtoner frygt for svinebakterie

Det har skabt stor røre, at fire mennesker de seneste år er døde af svinebakterien MRSA. Men Robert Skov, overlæge på Statens Serum Institut, maner til besindighed.

Foto: Joachim Adrian

Der har været et enormt fokus på den resistente svinebakterie MRSA CC398, efter det for nylig kom frem, at den de seneste år har forårsaget fire dødsfald i Danmark.

Fødevareminister Dan Jørgensen (S) er blevet kaldt i samråd om sagen, Landbrug & Fødevarer vil skærpe sit fokus på bakterien, og senest har den svenske politiker Hans Hoff (S) krævet et stop for import af danske svin på grund af bakterien.

Men debatten om MRSA-bakterien, der flere steder fejlagtigt er blevet kaldt en virus, er løbet af sporet, mener Robert Leo Skov, som er overlæge på Statens Serum Institut.

”Når man læser aviser for tiden, får man det indtryk, at mange bliver alvorligt syge af det her. Det er altså ikke tilfældet,” siger han til FødevareWatch.

”Og det er heller ikke sandt, at det største problem med resistente bakterier i Danmark kommer fra dyr. De kommer fra mennesker,” tilføjer han.

Fødevarer, drikkevarer, detail, leverandører og services. FødevareWatch dækker bredt - læs mere i vores gratis nyhedsbrev

Dødstilfælde var ekstremt syge

Ifølge Robert Skov, som har forsket i MRSA CC398, er bakterien lige så farlig som alle andre stafylokokker. Til gengæld forekommer den langt mere sjældent.

Og ligesom ved langt de fleste dødstilfælde i forbindelse med ’almindelige’ stafylokokker, er det mennesker med et svagt immunforsvar, som ender med at dø af smitten.

Det er således også tilfældet ved de fire dødsfald, som bakterien har forårsaget i Danmark de seneste fire år.

”De er tale om meget syge mennesker,” siger Robert Skov om de fire dødstilfælde.

Men er det så helt sikkert, at det er bakterien, som har slået dem ihjel?

 ”De døde under blodforgiftningen, så det må vi sige, at det er. Men deres immunforsvar var meget svækket. Men det er den samme diskussion, vi har med influenza, hvor man siger, at det er gamle mennesker, der dør af det.”

Men kan den slå raske mennesker ihjel?

”Risikoen er der, men det er meget, meget sjældent. Men det vil teoretisk kunne ske. Men de tilfælde, der er beskrevet, var – om ikke terminale – så svært, svært syge med et meget dårligt immunforsvar ifølge vores oplysninger.”

Så de kunne lige så godt være døde af en lungebetændelse?

”Ja. Det kunne præcis lige så godt være forårsaget af en lungebetændelse, influenza eller en almindelig stafylokok.”

Kød er ikke en alvorlig smittekilde

Den svenske politiker Hans Hoff, som sidder i Riksdagen (det svenske folketing, red.) for Socialdemokraterna, har tirsdag krævet et boykot af danske svin på grund af MRSA CC398-dødsfaldene.

Men kød er ikke nogen væsentlig smittefaktor, mener overlæge Robert Skov.

”Studier foretaget i Holland og Danmark viser, at bakterien findes i 10-20 pct. af alt kød. Men selvom København har den klart største koncentration af mennesker, er det ikke her, tilfældene i Danmark bliver fundet. De bliver fundet i nærheden af grisestalde,” siger han og tilføjer:

”Det fortæller, at selvom vi finder bakterien i kød, er det ikke en væsentlig smittefaktor.”

Kan det ændre sig i fremtiden?

”Ja, hvis bakterien skulle ændre sig. Men det er ikke sandsynligt, at kød bliver en smittekilde, for MRSA CC398-bakterien bor ikke i tarmen på mennesker,” siger Robert Skov.

Så frygten for bakterien er overdrevet?

”Det er altid alvorligt, når der er dødsfald. Men mediernes billede af bakterien trænger helt klart til at blive nuanceret.”

Svensk politiker vil forbyde dansk svinekød

Enhedslisten kalder Dan J. i samråd om frygtet virus

L&F vil øge fokus på farlig svinebakterie

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier