FødevareWatch

Minister om nye zoner med trawlforbud: En hjælp til fiskerne

Danmarks Fiskeriforening er utilfreds med udsigt til trawlfri zone i Lillebælt, Storebælt og Langelandsbælt. Minister ser det som en hjælp til erhvervet.

Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix

En kommende trawlfri zone i Bælthavet er ikke tænkt som en hån mod fiskeriet, men som en hjælp.

Det siger fiskeriminister Rasmus Prehn (S), efter at Danmarks Fiskeriforening har kritiseret beslutningen, som er en del af en delaftale af næste års finanslov.

Her lægges der op til, at der næste år skal etableres en trawlfri zone i Lillebælt, Storebælt og Langelandsbælt.

"Biologernes miljøalarm for Østersøen og de her bælter bimler og bamler. Vi har en historisk lav kvote, fordi der mangler fisk. Gør vi ikke det nødvendige nu, kan vi stå i en situation, der er meget værre for fiskeriet," siger Rasmus Prehn.

Klokken er ifølge ham "to minutter i tolv" - og handles der ikke nu, risikerer vi, at der ikke er fisk i fremtiden, siger ministeren. Derfor skal en tidligere succes gentages:

"Vi har haft et trawlforbud i Øresund siden 1932, og biologerne står i kø for at hylde det forbud, siger han og peger på, at det blandt andet har gavnet havmiljøet og bestanden af fisk. Det er det, vi har mulighed for at gøre i bælterne. Så det er sådan set et element af danmarkshistorie af hensyn til havmiljø og fiskebestande, som sker her," siger Rasmus Prehn.

Vil få konsekvenser

Fiskeriforeningens formand, Svend-Erik Andersen, kalder det kommende stop for trawlfiskeriet i området for en skandale.

"Hvis man gerne vil have liv i de små havne, der ligger rundt om Fyn, på Langeland og Vestsjælland, er det her en dårlig løsning. Det vil reducere fiskeriet og få fiskerne til at stoppe med fiskeriet," siger han.

Foreningen for Skånsomt Kystfiskeri er omvendt positivt indstillet over for det, siger ministeren.

Ifølge Danmarks Fiskeriforening vil en trawlfri zone få konsekvenser for de lokale havne i området.

De små fiskebestande gør dog ifølge ministeren, at situationen uanset hvad er svær for fiskeriet.

"Uanset hvad vi gør, vil vi være i svær situation. Her er en chance for at kickstarte fremtiden for fiskerne med mere skånsomt fiskeri. Det her er tænkt som håndsrækning til fiskebestanden, og til at vi i fremtiden også skal have mere liv i havnene. Vi er nødt til at fiske på anden og mere skånsom måde," siger Rasmus Prehn.

Foreningen er også kritisk over for, at de ikke er blevet inddraget. Men det kan de se frem til.

"Det, der er aftalt i dag, er, at der skal laves en plan næste år, og der vil de selvfølgelig blive inddraget, som vi plejer. Så der er mulighed for at have en dialog om de her ting. Det er ikke tænkt som en hån, men som en hjælp til fiskerne," siger ministeren.

Fiskeriforening: Finanslov er en hån mod fiskeriet Markant fald i grønlandsk fiskeeksport vil formentlig vende Hug til havplan: Truer hummerfiskeriet og Læsø Fiskeindustri 

Mere fra FødevareWatch

Kædedirektør kan ikke afvise flere butikslukninger

Fire Daglibrugsen-butikker må dreje nøglen om som følge underskud. Det sidste dødsstød blev de stigende energiudgifter, og kædedirektør kan ikke afvise, at de med tiden også kan få konsekvenser for andre butikker.

EU-indgreb vil potentielt kun udløse få milliarder til energistøtte

Fredag har EU’s medlemslande blåstemplet at kunne sende beskatningen fra bæredygtig energi tilbage til bl.a. energipressede fødevarevirksomheder. Nye beregninger peger dog på, at potentialet er yderst begrænset. Denne form for ”symbolpolitik” noget af det allerværste, der kan ske for virksomhederne, advarer Dansk Erhverv.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier