Muslingeselskab jagter flere råvarer efter millionunderskud

Bundlinjen i landets største muslingeselskab har været under beskydning fra tre sider med nedlukningen af restauranter, prisdyk og ikke mindst manglen på råvarer. Selskabet forventer bedring efter tilpasning i produktionen og øjner flere råvarer at sælge.
Foto: PR
Foto: PR

Markedet for blåmuslinger, østers og hjertemuslinger har været presset med nedlukningen af restauranter og hoteller over hele Europa, hvilket har udløst prisdyk.

Det har ramt hårdt hos Vilsund Blue, der er den største skaldyrsproducent herhjemme. Samtidig har virksomheden gennem længere tid forsøgt at råbe politikerne op om manglende råvarer. Den trefoldige storm har medført et underskud på 8,3 mio. kr. i 2019/20-regnskabet mod et overskud på 3,3 mio. kr. året før.

"Når restauranter med videre lukker ned på vigtige markeder som for eksempel Frankrig, Belgien og de sydeuropæiske lande, er det noget, der kan mærkes på salget til grossistledet. Nedlukningen har så givet overskud af varer på markedet, og det har været med til at sætte vores salgspriser under pres," siger Søren Tjørnelund Mattesen.

Derfor har selskabet arbejdet sig mere over mod detailleddet igennem året og bliver ikke længere så påvirkede af nedlukninger i restaurationssektoren.

"Mange af vores kunder har flyttet sig, og vi har fået mindre afhængighed af restaurantsektoren. Derfor var nedlukningen også værst i foråret, mens vi ikke har mærket så meget i efteråret," siger Søren Tjørnelund Mattesen.

I selskabets regnskab, hvor der ikke oplyses omsætning, er bruttoresultatet dykket fra 46,4 mio. kr. i 2018/19 til 31,8 mio. kr. i seneste årsregnskab. Der er kappet 11,5 mio. kr. af egenkapitalen, der nu udgør 92,7 mio. kr.

Kan afsætte meget mere

Vilsund Blue er efter tilpasningen til markedet, lukning af konservesproduktion og medfølgende afskedigelse af 15 årsværk i den svære situation, at manglen på råvarer, muslinger, bremser vækstmulighederne fremover.

Muslinge-direktør: Møde med minister redder ikke job på Mors

Det har Vilsund-direktøren længe forsøgt at råbe politikerne op omkring og mærker små åbninger.

"Min udfordring er råvarer – du skal have varerne for at kunne sælge dem. Men alt i alt er der gode tegn i sol og måne på, at der kommer flere råvarer fremover," siger Søren Tjørnelund Mattesen.

Han henviser til flere forskellige tiltag, nemlig Fiskeristyrelsens undersøgelse af at åbne Storebælt som muslingefarvand, hvilket forventes at gå igennem senere på året.

Dertil kommer en række ansøgninger om kulturbanker på en række lokationer, som lige nu er i høring gennem styrelsen. Fiskeristyrelsen bekræfter, at der ligger en række ansøgninger i proces.

"Vi er i en situation, hvor vi kan sælge de råvarer, vi får ind. Derfor er det også livsnødvendigt for erhvervet, at politikerne får øjnene op for at sikre tilgangen af råvarer og dermed sikre arbejdspladserne i industrien ikke blot på Mors men også andre steder i landet," udtaler Vilsund Blue-direktøren.

Mangel på råvarer tvinger Vilsund Blue til nedskæringer 

Bedre år i vente

Selv om der fortsat er udfordringer i kikkerten, forventer Vilsund Blue-ledelsen at den nuværende forretningsmodel giver pote i indeværende regnskabsår.

"Vi kan allerede se, at de tilpasninger, der er implementeret allerede nu, giver den effekt, vi havde forventet. Derfor forventer vi også et bedre resultat i indeværende regnskabsår i forhånd til 2019/2020," siger Søren Tjørnelund Mattesen.

Salget af mærkede fisk er vokset med 43 procent i supermarkederne  Danskere køber gerne lokale fødevarer i krisen

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Coop frasælger en række butikker og rydder op i organisationen med en bl.a. fyringer af administrative medarbejdere. | Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix.

Coop sælger 35 og lukker 19 butikker

For abonnenter