Esben Lunde presses af S og DF i sag om dansk grundvand

Dansk Folkeparti sætter spørgsmålstegn ved uvildigheden af rapport trods løfte fra Esben Lunde Larsen.
Foto: Jens Dresling/Ritzau
Foto: Jens Dresling/Ritzau
AF RITZAU

Oven på en debat om tilstanden i det danske grundvand i foråret lovede miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) Folketinget en fuldstændig uvildig rapport udført "uafhængigt af ministeriet". 

Men dokumenter fra kommunikationen mellem konsulentfirmaet Cowi og Miljø- og Fødevareministeriet viser nu, at ministeriet har været tæt involveret under det meste af forløbet.

Derfor stiller flere partier spørgsmål til kontakten mellem ministeriet og konsulenthuset Cowi i forbindelse med udarbejdelsen af rapporten, skriver Politiken.

Dansk Folkepartis miljøordfører, Pia Adelsteen, kræver en redegørelse. 

"Jeg undrer mig over, at det ser ud til, at der har været møder mellem ministeriet og konsulentfirmaet, hvorefter rapporten er blevet rettet til. Det er det, ministeren skal redegøre for," siger Pia Adelsteen til Ritzau. 

Af projektbeskrivelsen fremgår det, at både ministeriet og Cowi skulle deltage i en fælles styregruppe. Men der er også blevet afholdt mere detaljeorienterede ugentlige arbejdsgruppemøder.

Her har ministeriet og Cowi deltaget, hvor afdelingschef Christian Vind fra Miljø- og Fødevareministeriet var mødeleder.

Miljø- og Fødevareministeriet er kommet med mere end 30 skriftlige kommentarer til den første version af rapporten. Flere ting er blevet rettet til, inden den blev sendt ud til ekstern kommentering hos landbruget og de grønne organisationer.

Fødevareordfører i Socialdemokratiet Simon Kollerup bakker op om en redegørelse. 

"Ministeren lovede os en fuldstændig uvildig undersøgelse. Nu kan vi se, at det er noget helt andet, der er tilfældet. Vi må starte med en redegørelse, og så vil jeg ikke udelukke, at vi skal have ministeren på banen i et nyt samråd," siger han til Ritzau. 

I begyndelsen af året opstod der en heftig debat om mængden af nitrat i drikkevandet og indberetningen af data til EU-Kommissionen. 

Det skortede ikke på kritik af de danske myndigheder. De blev beskyldt for at indberette forkerte data om nitratindholdet i vandet.

Derfor indvilgede regeringen i at igangsætte en ekstern kulegravning af sagen, som mundede ud i en Cowi-rapport. 

Fiskeriudvalg giver fremover fiskeriminister kortere line

Bedre EU-koordinering skal sikre mod flere fødevareskandaler

EU-lande vil sætte stopper for fremtidige æggeskandaler

Esben Lunde vil have mere dyrevelfærdskød i kølediskene

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også