FødevareWatch

EU-lande vil sætte stopper for fremtidige æggeskandaler

288.000 forurenede belgiske skalæg med insektmiddel var på hylderne i tre danske butikker tidligere i år.

/ritzau/Jens Dresling
Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) Foto: /ritzau/Jens Dresling

Det skal være slut med æggeskandaler som den, der ramte Europa og Danmark tidligere i år.

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) deltager tirsdag i et ministermøde om insektmidlet fipronilæg i EU.

EU-ministrene skal diskutere, hvordan sager om forurenede æg kan forhindres fremover.

288.000 forurenede belgiske skalæg med et indhold af fipronil var på hylderne i tre danske butikker i løbet af fire uger i maj og juni i år.

"Vi skal altid kunne være trygge ved vores fødevarer. Og det kan vi jo som regel også. Netop derfor rammer en sag som denne meget hårdt", siger Esben Lunde Larsen (V) i en pressemeddelelse.

"Tilliden til fødevarer er meget vigtig for vores forbrugere og hos eksportmarkederne. Derfor skal disse sager løses så effektivt som muligt," siger han.

Skal kunne være tryg ved fødevarer

Tidligere er der fundet æg med indhold af fipronil i æggeprodukter, for eksempel æggesalat, solgt i Danmark. Men det var første gang, at det kunne påvises, at der var forhandlet forurenede skalæg i Danmark.

Æggene har været solgt i tre forretninger - to i Aarhus og en i Odense. Dermed har borgere i de to byer formentlig købt og spist æggene.

"Vi skal altid kunne være trygge ved vores fødevarer. Og det kan vi jo som regel også. Netop derfor rammer en sag som denne meget hårdt. Tilliden til fødevarer er meget vigtig for vores forbrugere og hos eksportmarkederne. Derfor skal disse sager løses så effektivt som muligt," siger miljø- og fødevareministeren.

Ægge-sagen begyndte, fordi belgiske og nederlandske høns var blevet behandlet for blodmider med det ulovlige insektmiddel, fipronil. Giftstoffet gik i æggene, som også er solgt i begrænset omfang på det danske marked. Ifølge DTU Fødevareinstituttet var de udenlandske æg solgt i Danmark dog aldrig med sundhedsskadelige mængder af fipronil.

EU-formand vil ikke acceptere to kvalitetsniveauer af fødevarer

EU-politiker: Æggeskandale viser fejl i varslingssystem

288.000 forurenede æg er forhandlet i Danmark

Relaterede

Seneste nyt

Fødevarejob

Se flere

Se flere

Seneste nyt fra Watch Medier