Omdiskuteret emballagestof får længeventet EU-prædikat

EU's medlemslande har besluttet, at stoffet Bisphenol A fremover skal kategoriseres som hormonforstyrrende, og dermed bør der ikke længere kunne sås tvivl om, hvorvidt stoffet er sundhedsskadeligt eller ej.
Foto: Finn Frandsen
Foto: Finn Frandsen

Fra tid til anden har diskussionen om ftalater og bisphenoler bølget i europæisk og dansk regi.

Af en meddelelse fra Miljøstyrelsen fremgår det, at EU's medlemslande har vedtaget, at det omdiskuterede stof Bisphenol A, som blandt andet anvendes til imprægnering af kartonæsker og aluminiumsdåser i fremtiden skal kategoriseres som hormonforstyrrende.

Det skriver Altinget.dk.

Af meddelelsen fra styrelsen fremgår det også, at kategoriseringen er kommet samtidig med, at man har vedtaget et forbud mod fire ftalater, som bruges til at blødgøre PVC-plast i bl.a. imiteret læder, vinylgulve, ledninger, badeforhæng og voksduge.

For at de forbud kan blive til noget, skal de først vurderes af to videnskabelige udvalg under kemikalie-agenturet i EU. Det handler om risikovurderingsudvalget RAC og det socio-økonomiske udvalg SEAC.

Begge udvalg har nu meldt deres støtte til forslaget, som er stillet af Danmark, og det betyder, at EU-Kommissionen formodentlig snart vil følge konklusionen og udarbejde et forslag til forbud, som skal til afstemning blandt medlemslandene, skriver Miljøstyrelsen.

"Det her er et stort skridt på vejen til et EU-forbud og noget, vi fra dansk side har kæmpet længe for. De fire ftalater er hormonforstyrrende, og vi udsættes for stofferne fra mange kilder. Derfor er det vigtigt, at vi får stofferne reguleret, så de ikke udgør en risiko. De bidrager til misdannede kønsorganer og nedsat fertilitet og mistænkes for at påvirke vores immunforsvar," siger specialkonsulent Lars Fock fra kemikalieenheden i Miljøstyrelsen.

EU-kaos forsinker forbud mod hormonforstyrrende stoffer

Indiens hovedstad indfører forbud mod plastikengangsemballage

Bisphenoler fundet i danske dåser - producenter afviser test

Coop dropper hormonforstyrrende stof i egne varer

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også