FødevareWatch

Coop dropper hormonforstyrrende stof i egne varer

Det skal være slut med brugen af det hormonforstyrrende stof bisphenol i Coop. I første omgang har det effekt i koncernens egne mærker.

Foto: Charlotte De La Fuente/Polfoto/Arkiv

En vis nølen har præget EU Kommissionens arbejde, når det kommer til fastsættelsen af en endelig grænseværdi eller et decideret forbud mod indholdet af det hormonforstyrrende stof bisphenol.

I Coop har man nu besluttet sig for at droppe bisphenol i alle dåser under mærkerne Änglamark, Fakta 365 økologi og Irma økologi i alle koncernens 1200 butikker, skriver koncernen i en pressemeddelelse.

Bisphenol anvendes på indersiden af konservesdåser for at sikre for kontamination mellem fødevaren og dåsens metal. Bisphenol har dog vist sig at være hormonforstyrrende, og selv i meget små doser er de under mistanke for at påvirke frugtbarheden, medvirke til tidlig pubertet og svække immunforsvaret.

Forskere: Selv lave doser emballagestof påvirker rotter

"Vi er glade for nu at kunne tilbyde bisphenolfri dåser til vores kunder," siger Michael Christensen, der er kategoridirektør i Coop, og tilføjer:

"Samtidig viser vi, at det kan lade sig gøre at finde brugbare løsninger. Jeg håber, at andre supermarkedskæder også vil presse på, så vi hurtigere kan sikre forbrugerne mod de problematiske stoffer."

Coops mål er at fjerne bisphenol fra alle koncernens egne varemærker, men indtil videre vil der altså fortsat være en del produkter fra leverandører, der ikke på samme vis har tilsluttet sig planerne om at udelukke brugen af det kritiserede stof.

Bisphenol findes i mange typer af dagligvarer, og ud over konservesdåser har også kassebonner tidligere fået lidt mediebevågenhed med på vejen. Det betød, at Coop sidste år stoppede brugen af bon-papir med bisphenol.

Campbell dropper potentielt hormonforstyrrende stof

Kemikalietest dumper pizzabakker

Radikale vil forbyde skadelige kemikalier i mademballage

Kæmperegning på vej til fødevareindustrien

Regeringen afviser EUs emballage-anbefalinger

Danske virksomheder går fri af nye emballageregler

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier