FødevareWatch

Grisefoder til mennesker kan blive kæmpeforretning

Novozymes-direktør skal få os til at spise sundhedsfremmende grisefoder.

Foto: Colourbox

Grisefoder fra Jelling har potentiale til at blive en internationalt sællert. Det mener ejerne bag et selskab, der vil gøre grisefoder til en milliardforretning. Selskabet har netop hentet topchef i Novozymes, fortæller DR P4 Trekanten.

Det fermenterede grisefoder har i praksis vist sig at virke godt på både grise-maver og på menneskemaver.

Fabrikken, European Protein, i Jelling satser nu stort,og ansætter en sværvægter inden for dansk industri. Udviklingsdirektør, Søren Kjærulff, har forladt et job i giganten Novozymes for at for at blive direktør i Jelling-firmaet.

Hent FødevareWatch-appen til din iPhone HER og til Android HER.

"De første resultater ser rigtigt spændende ud, siger Søren Kjærulff, efter han har set de foreløbige forskningsresultater. Novozymes-direktøren bliver både direktør og medejer af et nyoprettet selskab, der har en række kosttilskud på vej inden for det næste års tid."

Ejer og iværksætter, Jens Legarth fra Jelling, er overbevist om, at en række lægemidler, som kan hjælpe mod mave-tarmsygdomme og Diabetes type 2 også vil blive godkendt om nogle år. Derfor investerer han massivt massivt i projektet.

"Vi satser rigtigt mange penge på det her. Vi har fået mange penge fra forskellige fonde og fra EU, fordi de kan se noget potentiale i det. Så det er meget store millionbeløb," siger Jens Legarth.

De nye helsemidler og lægemidler er endnu ikke videnskabeligt dokumenteret og godkendt, men Jelling-virksomheden har allerede taget patent på en række produkter. Professor i molekylar plantebiologi ved Københavns Universitet, Barbara Ann Halkier, tror, at midlerne kan udvikle sig til at blive en kæmpeforretning.

"Det, der gør det potentielt spændende, er at man har set nogle af de samme observationer på grisene, som på mennesker," siger hun.

Skal produkterne godkendes som lægemidler, er det en proces der tager flere år, hvor midlernes effekt skal dokumenteres.

(Denne artikel er videreformidlet af Ritzau Bureau på vegne af DR).

Her er det økologiske erhvervsteams anbefalinger til ministeren

Dyrenes Beskyttelse roser insektfødevarer

Alternativer til animalske fødevarer venter rundt om hjørnet

Mere fra FødevareWatch

Højere omkostninger rammer Danish Crown på indtjeningen i halvåret

Halvårsregnskabet for kødkoncernen viser fremgang på toplinjen, mens indtjeningen falder som følge af dyrere energi, transport og emballage. Salgsfokus er rettet på omstilling væk fra Kina og mere afsætning i Europa og markeder som USA og Japan. Fokus på flere plantebaserede produkter.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier