Der er kamp om de ansatte blandt danske produktionsvirksomheder, ingrediensvirksomheder og i støtteindustrien for fødevarer.
20 pct. af 154 adspurgte virksomheder oplever således, at de i mindre grad eller slet ikke kan rekruttere den nødvendige arbejdskraft. Det viser en ny undersøgelse, som Epinion har foretaget for Madkulturen, der er en institution under Miljø- og Fødevareministeriet.
40 pct. af virksomhederne forventer desuden, at det bliver endnu sværere at rekruttere de medarbejdere, de har brug for, i fremtiden.
"Tekniske kompetencer er en mangelvare inden for store dele af fødevareindustrien og virksomheder, som i dag har svært ved at skaffe den nødvendige arbejdskraft, mener, at det kan blive en barriere for deres vækst. Det er vigtigt, at vi skaber et stærkt led mellem dem, som producerer råvarerne og dem, som i sidste ende tilbereder eller sælger dem. Vi skal have sat fokus på alle dele af fødevarebranchen og de spændende karriereveje, der findes," siger miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) i en pressemeddelelse.
Virksomhederne oplever ikke selv, at fødevarebranchen har et imageproblem, men mener, at man godt kan styrke indsatsen for at brande branchen.
"Mange danske kokke bliver i dag fuldt fortjent opfattet som stjerner af de unge. Men vi skal også have skabt nogle stjerner blandt laboranter, mejeriteknikere, fødevarebiologer og de mange andre stillinger, som virksomhederne er dybt afhængige af," siger Esben Lunde Larsen.
Coop: Esben Lunde giver ukorrekte oplysninger
Eksportfremstød: Asiaterne skal spise mere dansk
Løkke nægter at drøfte landbrugspakke i folketingssalen