FødevareWatch

'Brexit' kan føre til fødevare-kaos

Stemmer briterne for, at landet skal forlade EU-samarbejdet, kan det få enorme konsekvenser for fødevareindustrien og forbrugerne i landet, advarer flere professorer.

Foto: Colourbox/Arkiv

Borgerne i Storbritannien skal inden for de kommende par år stemme om landets forsatte medlemskab af EU, og bliver det til et nej fra briterne – et såkaldt Brexit - kan det få enorme konsekvenser for landets fødevareindustri og for borgerne selv.

Sådan lyder det fra flere professorer ifølge nyhedsbureauet Bloomberg.

Storbritannien importerer mere end 30 pct. af sine fødevarer, en stor del af dem fra andre EU-lande, og samtidig er disse EU-lande store aftagere af landbrugsprodukter fra Storbritannien. Og det er endnu uklart, hvilke handelsforbindelser landet vil have med unionen, eller om der vil blive indført afgifter på handel, siger Tim Lang, der er professor for Centre for Food Policy ved City University London.

”På kort sigt vil det medføre kaos at forlade (EU, red.). En periode med destabilisering i forsyningskæden for fødevarer vil automatisk føre til, at fødevarepriserne i bedste fald vil være volatile, og i værste fald vil stige,” forklarer han til Bloomberg og tilføjer:

”Brexit er højst risikabelt for fødevareområdet. Det er presserende. De, som vil forlade EU, er nødt til at forklare, hvor de vil få fødevarer fra, ikke om 10 år eller om 20 år, men næste uge.”

Tim Lang bakkes op af Alan Swinbank, der er professor i landbrugsøkonomi fra University og Reading. Han påpeger, at Storbritannien efter et exit fra EU skal genforhandle aftaler med alle de lande, hvor EU-landene har fortrinsstilling og tilføjer, at britiske landmænd samtidig vil stå uden de markante tilskud, man får fra Bruxelles på nuværende tidspunkt.

Den britiske Premierminister, David Cameron, har lovet, at briterne skal til stemmeurnerne for at få en afklaring på landets EU-medlemskab senest i 2017.

Valg-reaktioner: Skuffelse over hele linjen

Ny eksportstrategi fra regeringen

Handelsaftale mellem EU og Vietnam baner vej for fødevarer

GMO-forskelle kan bremse handelsaftale

Mere fra FødevareWatch

Maltdirektør efter værste år i årtier: "Det er meget ubehageligt"

Udfordringerne har aldrig været større i Sophus Fuglsang Export-Maltfabriks over hundredårige lange virke, som i det seneste år. Det nye regnskab viser største dyk på bundlinjen i topchefens hukommelse. Virksomheden er dog godt polstret, forsikrer han, men han frygter den usikkerhed, som energikrisen lige nu medfører.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier