'Brexit' kan føre til fødevare-kaos

Borgerne i Storbritannien skal inden for de kommende par år stemme om landets forsatte medlemskab af EU, og bliver det til et nej fra briterne – et såkaldt Brexit - kan det få enorme konsekvenser for landets fødevareindustri og for borgerne selv.
Sådan lyder det fra flere professorer ifølge nyhedsbureauet Bloomberg.
Storbritannien importerer mere end 30 pct. af sine fødevarer, en stor del af dem fra andre EU-lande, og samtidig er disse EU-lande store aftagere af landbrugsprodukter fra Storbritannien. Og det er endnu uklart, hvilke handelsforbindelser landet vil have med unionen, eller om der vil blive indført afgifter på handel, siger Tim Lang, der er professor for Centre for Food Policy ved City University London.
”På kort sigt vil det medføre kaos at forlade (EU, red.). En periode med destabilisering i forsyningskæden for fødevarer vil automatisk føre til, at fødevarepriserne i bedste fald vil være volatile, og i værste fald vil stige,” forklarer han til Bloomberg og tilføjer:
”Brexit er højst risikabelt for fødevareområdet. Det er presserende. De, som vil forlade EU, er nødt til at forklare, hvor de vil få fødevarer fra, ikke om 10 år eller om 20 år, men næste uge.”
Tim Lang bakkes op af Alan Swinbank, der er professor i landbrugsøkonomi fra University og Reading. Han påpeger, at Storbritannien efter et exit fra EU skal genforhandle aftaler med alle de lande, hvor EU-landene har fortrinsstilling og tilføjer, at britiske landmænd samtidig vil stå uden de markante tilskud, man får fra Bruxelles på nuværende tidspunkt.
Den britiske Premierminister, David Cameron, har lovet, at briterne skal til stemmeurnerne for at få en afklaring på landets EU-medlemskab senest i 2017.
Valg-reaktioner: Skuffelse over hele linjen
Ny eksportstrategi fra regeringen
Relaterede artikler:
Ny eksportstrategi fra regeringen
For abonnenter