Håndsrækning til medlemmer har gjort det dyrere for Fonterra at låne penge

To store kreditvurderingsbureauer har på kort tid nedjusteret sine respektive ratings for andelsmejeriet Fonterra, hvis støtte til sine medlemmer tilsyneladende har ramt selskabet selv.
Fonterra-topchef Theo Spierings | Foto: Fonterra/ PR
Fonterra-topchef Theo Spierings | Foto: Fonterra/ PR

I løbet af de seneste par måneder er to store kreditvurderingsbureauer kommet i tvivl om det newzealandske andelsmejeri Fonterras økonomiske styrke. Først skar Standard & Poor’s selskabets rating fra A til A-, mens Fitch Ratings fulgte op med at nedjusterede sin vurdering af selskabets kreditstyrke fra AA- til A.

Nu løfter sidstnævnte bureau så lidt af sløret for, hvorfor man har mistet troen på verdens største eksportør af mejeriprodukter.

Det skriver det newzealandske netmedie Scoop.

Ifølge mediet mener Fitch simpelthen, at Fonterras forsøg på at hjælpe sine trængte medlemsbønder har skadet selskabets egen økonomiske styrke.

Fitch peger på to konkrete tiltag fra selskabet, som har ført til nedjusteringen. For det første drejer det sig om, at andelsmejeriet holdt fast i sin udbetaling til bønderne, da mælkepriserne begyndte at dykke, og hernæst, at man i august lancerede et tilbud om et rentefrit lån til de pressede mælkebønder i medlemskredsen.

Godt 75 pct. af medlemmerne har taget imod tilbuddet om det rentefrie lån, hvilken i første omgang har kostet Fonterra 390 mio. newzealandske dollars, svarende til 1,76 mia. kr.

Nedjusteringen af selskabet kreditvurdering betyder, at man fremover ikke vil kunne låne penge til de samme vilkår som tidligere.

S&P sænker Fonterras kreditrating

75 pct. af Fonterra-medlemmer har taget imod lån

Fonterra-topchef fastfryser sin løn

Fonterra hæver bundlinjen med 183 pct.

Fonterra er utilfreds med ny frihandelsaftale

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Coop frasælger en række butikker og rydder op i organisationen med en bl.a. fyringer af administrative medarbejdere. | Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix.

Coop sælger 35 og lukker 19 butikker

For abonnenter