Fonterra-topchef fastfryser sin løn

Den adm. direktør for andelsmejeriet Fonterra har fastfrosset sin løn for indeværende regnskabsår. Men en brancheorganisation giver ikke meget for tiltaget.
Foto: Chris Gorman/AP/POLFOTO
Foto: Chris Gorman/AP/POLFOTO

I det netop overståede regnskabsår hævede den newzealandske mejerikoncern Fonterra sin adm. direktør Theo Spierings’ løn med 18 pct. til 4,93 mio. newzealandske dollars, svarende til 21,3 mio. danske kroner. Det gør ham til den bedst betalte topchef i New Zealand.

Lønstigningen er kommet i hus i løbet af et regnskabsår, hvor koncernen har hævet sin bundlinje med hele 183 pct., mens medlemsbønderne har kunnet se mælkepriserne rasle ned i løbet af året, ligesom man måtte se sin samlede udbetaling skåret med 45 pct. i forhold til året før.

Men nu har topchefen selv taget initiativ til at fastfryse sin løn for det nye regnskabsår på samme niveau som det netop overståede.

Det skriver mediet NZfarmer.

Ifølge mediet fremlagde Theo Spierings forslaget om en fastfrysning af lønnen på et møde for selskabets people, culture and safety committee 21. september. Det var samme dag, som selskabet annoncerede at en tidligere udmeldt fyringsrunde ville blive udvidet til at omfatte 750 ansatte.

Fastfrysningen gælder dog udelukkende topchefens grundløn, og han vil stadig kunne hæve den samlede hyre på baggrund af incitamentsbetalinger.

Chris Lewis, der er vice-bestyrelsesformand for mejeridelen af organisationen Federated Farmes, giver ikke alverden for topchefens beslutning og undrer sig også over timingen i udmeldingen.

”Man skulle synes, at de kunne have haft de her samtaler for et par måneder siden, når man tænker på følsomheden i situationen med fyringerne, den lave udbetaling og alt det,” siger han ifølge mediet.

Chris Lewis mener samtidig, at det betyder mere for medlemsbønderne, at de har en topchef, der kan levere varen.

”Hvis han er pengene værd, så vil bønderne ikke brokke sig (over lønnen, red.),” lyder det.

Fonterra hæver bundlinjen med 183 pct.

Fonterra udvider fyringsrunde

75 pct. af Fonterra-medlemmer har taget imod lån

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også