FødevareWatch

Thise udrydder frygtet sygdom

Sundere køer, mindre brug af antibiotika og bedre eksportmuligheder er resultatet af en investering på over én mio. kr.

Foto: Casper Dalhoff/Polfoto/Arkiv

Det økologiske Thise Mejeri i Salling har succes med at udrydde kvægsygdommen paratuberkulose i leverandørernes stalde. Det fortæller DR Midt & Vest.

Resultatet er sundere malkekøer, et mindre forbrug af antibiotika i staldene og større eksportmuligheder.

"Jeg er stolt af det. Det er jeg virkelig," siger Poul Pedersen, direktør for Thise Mejeri, til DR Midt & Vest.

Omkring 70 procent af kvægbesætningerne herhjemme er smittet med paratuberkulose, og sygdommen er både årsag til store økonomiske tab og dårligere dyrevelfærd.

Thise Mejeri har brugt over 1 mio. kr. om året på at udrydde sygdommen hos sine 66 leverandører.

Om det samme kan lade sig gøre blandt alle de godt 3000 malkekvægsbesætninger i Danmark er i høj grad et økonomisk spørgsmål, konstaterer specialkonsulent Erik Rattenborg fra Seges, Videncenter for Landbrug; men det ville gavne eksporten:

"Hvis man kan dokumentere, at mælken kommer fra besætninger, der er fri for paratuberkulose, giver det bedre muligheder for at eksportere til en række lande," siger han til DR Midt & Vest.

Nordiske kvalitetsønsker stiller nye krav til Coop Trading

Coop: Vi skal have flere 'Thiser'

Thise et skridt nærmere kødsatsning

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier