Thise udrydder frygtet sygdom

Sundere køer, mindre brug af antibiotika og bedre eksportmuligheder er resultatet af en investering på over én mio. kr.
Foto: Casper Dalhoff/Polfoto/Arkiv
Foto: Casper Dalhoff/Polfoto/Arkiv
KILDE: DR MIDT & VEST

Det økologiske Thise Mejeri i Salling har succes med at udrydde kvægsygdommen paratuberkulose i leverandørernes stalde. Det fortæller DR Midt & Vest.

Resultatet er sundere malkekøer, et mindre forbrug af antibiotika i staldene og større eksportmuligheder.

"Jeg er stolt af det. Det er jeg virkelig," siger Poul Pedersen, direktør for Thise Mejeri, til DR Midt & Vest.

Omkring 70 procent af kvægbesætningerne herhjemme er smittet med paratuberkulose, og sygdommen er både årsag til store økonomiske tab og dårligere dyrevelfærd.

Thise Mejeri har brugt over 1 mio. kr. om året på at udrydde sygdommen hos sine 66 leverandører.

Om det samme kan lade sig gøre blandt alle de godt 3000 malkekvægsbesætninger i Danmark er i høj grad et økonomisk spørgsmål, konstaterer specialkonsulent Erik Rattenborg fra Seges, Videncenter for Landbrug; men det ville gavne eksporten:

"Hvis man kan dokumentere, at mælken kommer fra besætninger, der er fri for paratuberkulose, giver det bedre muligheder for at eksportere til en række lande," siger han til DR Midt & Vest.

Nordiske kvalitetsønsker stiller nye krav til Coop Trading

Coop: Vi skal have flere 'Thiser'

Thise et skridt nærmere kødsatsning

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også