Tican var under pres og nødt til at finde en partner, men Danish Crown (DC) taber også muligheder for effektiviseringer ved den afblæste fusion mellem de to andelsselskaber. Og så skærpes konkurrencen på det danske marked.
Det vurderer seniorrådgiver Henning O. Hansen, Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi på Københavns Universitet.
Seniorrådgiveren har tidligere over for FødevareWatch, på basis af en analyse, konkluderet, at en fusion mellem landets to største svineslagterier i sagens natur ville mindske konkurrencen på hjemmefronten. Men det ville ikke blive værre end for 15 år siden, fordi de private slagterier på 3. og 4. pladsen slår fra sig, virksomheder taber typisk markedsandele efter en fusion, og importen af svinekød har i en årrække været stigende, hed det dengang fra Hansen.
Nu påpeger han mandag over for FødevareWatch, at:
"Fusionsforhandlingerne var på Ticans initiativ, og Tican havde et langt større behov end DC til at fusionere. Derfor er tabet for DC ikke umiddelbart så stort. Omvendt ville en fusion DC-Tican havde givet mulighed for yderligere strukturtilpasninger, øget kapacitet m.m. Disse muligheder kan man så ikke opnå nu. Nu får DC så en stærk udenlandsk konkurrent på markedet, som har pengene til at fastholde deres position i Danmark – og det vil naturligvis ikke være til gavn for DC."
Analyse: Slagteri-gigant vil tabe markedsandele efter fusion
Han tilføjer, at Tönnies nu også får en større adgang til det danske marked, som de har arbejdet på at få i flere år.
"Så det er lidt af et et kvantespring for Tönnies. Selskabet har netop ønsket at få adgang til danske slagtesvin som råvare-ressource, og det får de nu i højere grad. De bliver også nødt til at kunne matche afregningsprisen med DC for at kunne fastholde svinebønderne som leverandører."
Tysk konkurrent overtager Tican
Slagterifusion går i vasken
Tican rammes af langsommelig fusionsproces
Slagterigigant i århundredets orkan