FødevareWatch

200 NGO’er klager over fødevarepatenter

Det er ikke fair, når kun de store firmaer må dyrke en speciel frugt eller grøntsag i hele 20 år. Udviklingen har fået en større koalition af NGO’er til at klage til EU’s patentdomstol.

Det schweiziske frøfirma Syngenta har fået patent på en række forskellige grøntsags sorter, som der er skabt via naturlig forædling. Det betyder, at firmaet har en eksklusiv udnyttelsesret til sorterne 20 år frem. Men det er ikke retfærdigt, mener miljøbevægelsen Noah og 200 andre organisationer i den internationale koalition mod patentering af frø, No Patents on Seeds.

De opfordrer derfor nu Administrationsrådet i Den Europæiske Patentdomstol (EPO) til at gribe ind over for det skred, der ifølge NGO’erne sker inden for fødevarepatenter. Det skriver dr.dk.

”Vi oplever, at konventionelt frembragte fødevarer egentlig er sikret i patentlovgivningen, hvor det sort på hvidt står, at man ikke kan patentere traditionelle avlsmetoder eller afgrøder, der stammer fra sådanne processer. Men siden loven blev indført, er praksis skredet, og der bliver i stigende grad skabt præcedens for meget kontroversielle patenter, der strider direkte mod lovgivningen og truer vores fødevaresikkerhed,” siger projektmedarbejder Anna Baastrup Rønne fra NOAH til dr.dk.

Modtag FødevareWatchs abonnement gratis - hver dag!

Koalitionen mener, at de store firmaer tager kontrollen med vores fælles fødevarer ved at sikre sig mod at skulle dele opskriften bag de nye sorter, så andre firmaer kan lære af processen.

Noah påpeger, at den hollandske regering i sommers i Europa Rådet kaldte fødevarepatenterne for en bekymrende udvikling, som kan få fundamental konsekvenser for både fødevareproduktionen og fødevaresikkerheden.

NNF: Ja til patentdomstol skaber fødevarejob

Pepsi-selskab vil tage patent på ny type frugtsnacks

Carlsberg-formand vil øge vidensdeling i dansk forskning

Mere fra FødevareWatch

Milliardkoncern løfter indtjeningen på kager og slik

Kage- og konfekturekoncernen Givesco er lykkedes med at forbedre indtjeningen i løbet 2021, men ikke helt nok ifølge ledelsen. Koncernen har med sit store detailfokus også løftet omsætningen til lige knapt 3 mia. kr.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier