Endnu et EU-land må sende oksekød til USA

Tidligere på året fik Irland lov til at sende oksekød til USA efter mere end 15 års forbud, og nu er markedet blevet åbnet for endnu et EU-land.
Foto: Scott Applewhite/AP Photo/Polfoto
Foto: Scott Applewhite/AP Photo/Polfoto

Litauen er netop blevet det blot andet land i EU, som har lov til at eksportere oksekød til USA.

Det skriver Global Meat News.

I starten af året åbnede USA op for, at Irland igen måtte begynde at sende oksekød til landet efter en pause på mere end 15 år.

I løbet af halvfemserne var Europa hårdt ramt af Bovine Spongiform Encephalopathy (BSE), bedre kendt som kogalskab, og det fik bl.a. de amerikanske myndigheder til at indføre et importforbud i 1998.

Få adgang til alle FødevareWatch-nyheder i 30 dage - HER!

I 2005 indførte verdensorganisationen for dyresundhed (OIE) dog en fælles standard, men først i de senere år har USA bragt sine importregler på linje med den internationale standard, og det betød, at man i januar i år gav grønt lys til Irland.

Meldingen var dengang, at yderligere EU-lande kunne forvente at få adgang til det amerikanske marked igen.

Det er dog ikke det, der er tale om her. For Litauen er det nemlig første gang nogensinde, at man får lov at eksportere kød til USA, og beslutningen gælder ikke kun oksekød, men også svine-, fåre- og gedekød.

”Det har taget adskillige år at overbevise USA om at godkende Litauen (til eksport af kød til landet, red.), og det gode for os er, at vi aldrig har haft BSE, som var et kritisk problem for de fleste andre EU-lande,” siger Egidijus Mackevicius fra brancheorganisationen Lithuania Meat Processors Association ifølge mediet.

USA åbner igen op for oksekød fra EU

EU-Kommissær: USA vil åbne døren for nye EU-lande

Nu åbner Kina også for irsk oksekød

Irland har bekræftet tilfælde af kogalskab

Irland melder om muligt tilfælde af kogalskab

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også