FødevareWatch

EU-Kommissær: USA vil åbne døren for nye EU-lande

I starten af året lukkede USA op for oksekød fra Irland efter et 15 år langt importforbud, og nu vil flere EU-lande få adgang til det store marked, siger EU’s landbrugskommissær.

Foto: Jens Panduro/POLFOTO

Kort tid inde i det nye år afslørede EU-Kommissionen, at de amerikanske myndigheder igen har åbnet op for import af oksekød fra Irland, efter at USA igennem mere end 15 år har været lukket land for europæiske producenter.

Det var ifølge Kommissionen et led i en trinvis genåbning af det amerikanske marked og flere europæiske lande ville følge. Nu har EU’s landbrugskommissær, Phil Hogan, så sat navn på de næste lande, der kan begynde at eksportere til USA.

Det skriver Bloomberg.

Ifølge nyhedsbureauet sagde kommissæren forud for et fire dage langt møde i Washington, at Storbritannien, Holland og Litauen kan være de næste lande, der får grønt lys fra USA.

”Jeg håber, at Storbritannien og Holland og Litauen vil følge i 2015. Vi arbejder tæt sammen med de amerikanske myndigheder for at få fjernet forhindringerne,” sagde Phil Hogan ifølge Bloomberg.

I løbet af halvfemserne var Europa hårdt ramt af Bovine Spongiform Encephalopathy (BSE), bedre kendt som kogalskab, og det fik bl.a. de amerikanske myndigheder til at indføre et importforbud i 1998.

I 2005 indførte verdensorganisationen for dyresundhed (OIE) dog en fælles standard, men først i de senere år har USA bragt sine importregler på linje med den internationale standard, og det betyder altså nu, at man igen kan åbne langsomt op for oksekød.

Meldingen om genåbningen af det amerikanske marked kommer i en tid, hvor USA’s naboland, Canada, muligvis står overfor et udbrud af kogalskab.

I hvert fald har landets regering ifølge Reuters i sidste uge bekræftet et tilfælde af kogalskab. Det er det første tilfælde siden 2011. Den canadiske oksekødsindustri var tilbage i 2003 hårdt ramt netop pga. et udbrud af kogalskab, men det har siden fået landet til at indføre strengere kontrol, skriver nyhedsbureauet.

USA åbner igen op for oksekød fra EU

Danish Crown klar til at rykke på USA-eksport

Svinekød overgår oksekød i USA

Mistanke om kogalskab i Norge

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier