FødevareWatch

2015 kan blive katastrofeår for olivenbønder

Årets olivenhøst bliver til stor bekymring blandt Sydeuropas olivenbønder langt mindre end normalt.

Foto: Kim Nielsen/Polfoto/Arkiv

Som følge af tørke i Spanien, en bakterie i Italien og en flue i Frankrig bliver verdens produktion af olivenolie i år 25 pct. mindre end normalt, skriver Kristeligt Dagblad.

Verdens største producenter, Spanien og Italien, der samlet producerer to tredjedele af al verdens olivenolie er blevet ramt af en tørke og en bakterie, og det går ud over høsten.

Alene de andalusiske oliventræer leverer normalt omkring 1,6 millioner tons oliven, eller 45 procent af det globale forbrug på 2,7 millioner tons olivenolie, men så meget bliver det ikke til i 2015.

"Hvis regnen ikke snart kommer, kan vi ryge helt ned på 850.000 tons," siger Enrique Delgado, sekretær i den spanske sammenslutning af olivenproducenter, til det franske nyhedbureau AFP, ifølge Kristeligt Dagblad.

I Italien er det en bakterie, som menes at stamme fra Costa Rica, og som får træerne til at visne, der er problemet.

Mens det ser skidt ud i Italien og Spanien kan Grækenland, der er EU's tredjestørste producent af olivenolie, vise sig at vinde på de to store landes miserable sæson.

Krisen kan bane vej for dansk private label i USA

EU godkender fødevareprogrammer for en lille milliard

Italienske forbrugere tilbage til rødderne

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier