Forhandlingerne om TTIP, frihandelsaftalen til flere hundrede milliarder euro mellem USA og Europa, går i øjeblikket knap så glat.
Forhandlerne er blevet uenige om en liste på 1.200 madvarer, som EU vil have, at amerikanske producenter skal holde sig fra, og kernen i denne strid er fetaosten, som, europæiske forhandlere fastholder, skal holdes eksklusivt på græske hænder.
Det skriver Berlingske.
EU og USA står nu i en tilsvarende strid som den, Danmark tabte mod Grækenland i 2005. Ifølge nuværende EU-lovgivning er det nemlig kun producenter fra Grækenland, der må kalde feta for feta. Efter EU-Kommissionen dengang vedtog, at ostetypen skulle beskyttes som en græsk oprindelsesbetegnelse, har danske producenter solgt osten under navne som salatost og salattern.
”I mere end 6.000 år har Grækenland kontinuerligt produceret feta ved at bruge mælk fra får og geder. Vi modner også osten i dagevis, hvilket ikke er tilfældet andre steder, hvor der produceres feta,” siger Christina Onassis, marketingchef i den græske fetaproducent Lytras.
Osteselskab lukker suverænt år
Kapitalfond skal løfte Primodan