Danish Crown på vej med jersey-program

I et forsøg på at nedbringe antallet af aflivninger af nyfødte jersey-tyrekalve, som ikke kan levere samme populære mælk som hundyrene, arbejder Danish Crown på at gøre den spinkle jersey-race mere attraktiv leverandør af oksekød.
Hvert år aflives omkring 30.000 tyrekalve af malkekvægsracen jersey, fordi de ikke kan andet andet end koste landmanden penge. | Foto: Finn Frandsen/Polfoto/Arkiv
Hvert år aflives omkring 30.000 tyrekalve af malkekvægsracen jersey, fordi de ikke kan andet andet end koste landmanden penge. | Foto: Finn Frandsen/Polfoto/Arkiv

Mejerilandbrug handler for en meget stor dels vedkommende om at have en lønsom forretning, og da det kun er forbundet med udgifter at holde tyrekalve i live i en malkekvægsbesætning, har det i stor stil været kutyme, at man kort efter fødsel aflivede de små tyrekalve.

Sidste år blev der således aflivet omkring 30.000 jersey-tyrekalve på landsplan.

Men i stedet for at aflive tyrekalvene af malkeracen jersey, har Daniish Crown ifølge dr.dk siden 2011 arbejdet på et projekt, der skal sikre, at flere jersey-tyrekalve får et længere liv og til sidst ender som kød på danskernes spiseborde.

Ved krydse den spinkle jersey-race med kraftigere kødkvægsrace vil man sørge for, at der kan komme økonomi i at fede kalvene op, skriver hjemmesiden.

"Det er ikke velgørenhed, det er forretning. Men det at man undgår madspild og kan anvende kalven, det er også en del af forretningen," siger Claus Hein, der er salgsdirektør i DC Beef i Holsted til dr.dk.

Danish Crown forventer at lancere det nye kalvekød i detailhandlen i løbet af efteråret.

Nyt økologisk slagteri

Lidt i samme retning vil kunderne i Coops butikker fra næste år kunne købe oksekød fra en række økologiske producenter, der i dag mest er kendt som de 70 landmænd, der leverer deres mælk til Thise Mejeri.

I forvejen leverer Thise det meste af den økologiske mælk, som Coop sælger i sine 1200 butikker, men Thises andelshavere besluttet at gå med i projektet, Thise & Ko, og efterfølgende opsige aftalerne med deres nuværende slagteri.

Thises Coop-aftale udfordrer Friland

”For os er det en historisk beslutning, men også en logisk udvikling af det samarbejde, vi har haft med Coop de seneste 20 år, hvor forædling af vore råvarer og udvikling af nye kvalitetsprodukter har været det vigtigste. Med denne aftale får vores samarbejde en ny dimension, hvor vi udover mejeriprodukter sælger kød, som sikrer os indsigt og indflydelse med hele vores produktion,” udtalte salgschef Mogens Poulsen, Thise Mejeri, i forbindelse med tilblivelsen af Thise & Ko.

Thise slår sig på kødproduktion

Økologer øjner stort potentiale for små producenter

Thises Coop-aftale udfordrer Friland

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Coop frasælger en række butikker og rydder op i organisationen med en bl.a. fyringer af administrative medarbejdere. | Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix.

Coop sælger 35 og lukker 19 butikker

For abonnenter