Grækenland stemmer nej til gældsaftale

Et flertal af grækerne har i søndagens folkeafstemning afvist at ville indgå en aftale med sine kreditorer, der skulle give landet et nyt nødlån til gengæld for besparelser på det offentlige budget.
Foto: AP Photo/Giannis Papanikos
Foto: AP Photo/Giannis Papanikos
AF METTE MANDRUP

Med knap 70 pct. af stemmerne talt op, ser det ud til at være sikkert, at det blev et rungende klart oxi, da grækerne søndag gik til stemmeurnerne for at forholde sig til, om Grækenland skulle indgå en aftale om at få et nødlån på de betingelser, EU og den Internationale Valutafond, IMF, fremlagde den 25. juni.

Cirka 61 pct. af grækerne stemte nej til aftalen, som indebærer store økonomiske reformer og en plan for tilbagebetaling af gælden.

Den græske finansminister Yanis Varoufakis har meldt sig på banen med en udtalelse, efter resultatet stod klart. Han mener, at grækerne har givet et klart signal om, at de siger nej til flere besparelser, men ja til reelle reformer.

"I dags nej er et stort ja til et demokratisk Europa, og det styrker den beskyttelse, Grækenland tilbyder sit folk," sagde han ifølge BBC.

Det er endnu uklart, hvad følgerne af dagens afstemning bliver. Den græske premierminister Alex Tsipras har bebudet, at han forventer at indgå en gældsaftale med landets kreditorer inden for 48 timer, men fra eurozonen lyder der ikke nogen umiddelbare planer om at gå tilbage til forhandlingsbordet.

Tysklands økonomiminister Sigmar Gabriel har sagt til avisen Tagesspiel, at det er svært at forestille sig, at der kommer forhandlinger om en ny gældsaftale for Grækenland efter afstemningen. Dog skal Tysklands kansler Angela Merkel mødes med Frankrigs præsident Francois Hollande mandag, hvor de skal diskutere, hvad der skal ske fremover.

Denne artikel er leveret af FødevareWatchs søstersite FinansWatch.

Arla-rival øger sine græske lagre

ISS: Vi er forberedt på græsk konkurs

Arla trækker kapital ud af Grækenland

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også